Články Zpět na všechny novinky

Jak si doma udržet teplo a snížit výdaje za topení: 5 tipů, se kterými můžete začít šetřit hned

Jak si doma udržet teplo a snížit výdaje za topení: 5 tipů, se kterými můžete začít šetřit hned

Bez investic do úpravy vašeho domu nebo bytu ušetříte za teplo nejvíce tím, že snížíte teplotu v místnostech.

Když teplotu v domácnosti snížíte v průměru o 1 stupeň, ušetříte asi 6 procent nákladů za topení.

Nemusí to pro vás znamenat velké změny. Máme pro vás několik tipů, jak za teplo ušetřit bez velkých výdajů jen díky změně vašich návyků.

Aktivně regulujte teplotu v místnostech

V místnostech, které méně používáte, třeba v ložnici, snižte teploty proti obytným místnostem. Nepotřebujete ani moderní a chytré ovládací systémy, stačí regulace přímo na topných tělesech s pomocí termostatických ventilů.

Kdy je dobré snížit teplotu ve vybraných místnostech nebo v celé domácnosti?

  • Když odjíždíte na delší čas mimo domov. Třeba na služební cestu, dovolenou, ale i jednodenní výlet do hor, kdy nebudete celý den doma.
  • Dětem chcete většinou dopřát komfort, regulovat a snižovat teplotu v dětském pokoji často zapomínáte a jejich pokoje přetápíte. Děti jsou ale mnohem více aktivní než dospělí, a navíc podle věku tráví velkou část dne ve škole a mimo domov při volnočasových aktivitách.
  • Snižte teplotu na noc a v místnostech, kde spíte. Nižší teplota zvyšuje kvalitu spánku.

TIP: Každá stavba má jiné tepelně-izolační vlastnosti, úplné vypnutí topení při kratším i delším pobytu mimo domov se vám nemusí vůbec vyplatit, protože prochladlou domácnost, včetně stěn, je náročné znovu vytopit jak časově, tak finančně. Lepší je, když budete pracovat s regulací a snížením teploty (temperováním) než s úplným zastavením topení.

Lidé a domácí spotřebiče jsou zdrojem tepla

Teplo ve vaší domácnosti neprodukuje jen zdroj vytápění. Další teplo vyzařují třeba používané spotřebiče, ale také vy sami a další obyvatelé domácnosti.

Deti sa hrajú počítačovú hru.

Při jakých činnostech můžete ztlumit topení?

  • Svoji domácnost vyhříváte vlastním tělem. Jeden člověk, podle intenzity aktivity, produkuje teplo, které částečně může nahradit topení. V pasivních domech už přítomnost tří až čtyř lidí, pokud nejsou venku prudké mrazy, může běžně velkou domácnost vytopit. Pokud vás čeká rodinná sešlost nebo oslava a sejde se vás doma více, topení možná nebudete vůbec potřebovat. Rozdíl je znát i při běžném chodu domácnosti, když se v jedné místnosti sejde celá rodina.
  • Vaření, pečení, žehlení, ale třeba také sušička na prádlo, produkují teplo. Při těchto činnostech nepotřebujete místnosti tolik vytápět. Využijte zbytkové teplo a po dopečení koláče nebo po dosušení prádla nechte otevřené dveře trouby či sušičky, aby zbytkové teplo mohlo proudit do místnosti.

TIP: Vypnutá trouba skvěle poslouží všem hospodyňkám pro rychlé sušení mokrých utěrek. Stačí je přehodit přes dvířka otevřené trouby.

Muž sa chystá žehliť košeľu

Zatočte se zimomřivostí, může signalizovat zdravotní problémy

Pocit tepelného komfortu je hodně individuální. Rozdílně vnímají teplo a chlad muži a ženy. Svoji roli hraje i to, zda sedíte nebo zda něco děláte. Pocit tepelného komfortu ovlivňuje také vzdušná vlhkost.

Zimomřivost ale může signalizovat zdravotní problémy nebo chyby v životosprávě.

Zaměřte svoji pozornost na své zdraví. Zdravé tělo, dostatek spánku a otužování vám ušetří peníze za teplo, a také prodlouží život.

Jaké jsou nejčastější zdravotní příčiny zimomřivosti?

  • Únava, stres a nedostatek spánku zpomalují váš metabolismus a zvyšují pocit chladu.
  • Máte podváhu, málo svalové hmoty a málo se hýbete. Svaly produkují vnitřní teplo. Pravidelný pohyb rozhýbe váš metabolismus a vy tak moc necítíte chlad.
  • Možná vám chybí železo a vitamín B12. Chudokrevnost a nedostatek červených krvinek způsobuje nedostatek tepla.
  • Málo pijete. Tím si opět zpomalujete metabolismus, navíc voda ve vašem těle pomáhá zadržovat teplo.
  • Cukrovka, porucha štítné žlázy nebo špatný krevní oběh a některé další nemoci se také projevují špatným snášením zimy.

žena pije vodu

ZAJÍMAVOST: Také se u vás doma vedou spory o tepelnou pohodu? Zatímco muži běhají doma v trenkách a otáčejí kohoutky topení, ženy zachumlané do deky si často stěžují na pocit zimy. Ženské tělo má jinou anatomii a chladne rychleji. Je to způsobeno menším objemem svalové hmoty. Navíc jsou ženy citlivější a vnímavější na pocit chladu kvůli tenčí kůži.

Teplo ze slunce je zadarmo

A konečně jsme u oken.

I když nemáte dům postavený nebo zrekonstruovaný v pasivním standardu, můžete ze slunce vytěžit maximum.

Slunce je totiž skvělým zdrojem tepla. Musíte ho ale k sobě domů pustit.

  • V zimních měsících svítí slunce méně a dny jsou krátké. Často odcházíte do práce za tmy a za tmy se vracíte. Na žaluzie a závěsy nemyslíte. Když je předpověď počasí příznivá, vytáhněte venkovní žaluzie nebo rolety, slunce dokáže prostor pokojů skrze okna příjemně vyhřát.
  • Přemýšlejte o stromech a zeleni v okolí oken. Při zakládání zahrady respektujte i potřebu přístupu slunečních paprsků do vašeho domu nebo bytu. Zeleň na jednu stranu může vytvářet žádoucí stín, na druhou stranu může blokovat teplo a světlo ze slunce. Vždy záleží na konkrétní stavbě a kvalitě oken.

TIP: Jedním z parametrů izolačního skla v oknech je také solární faktor skla. Označuje se písmenem „g“ a vyjadřuje, kolik energie ze slunečního záření proniká do interiéru v podobě tepla. Platí přímá úměra, čím je jeho hodnota vyšší, tím je interiér při přímém slunečním záření více přehřívaný.

Proto by projektant při návrhu oken a velkých HS portálů měl myslet nejen na tepelnou a zvukovou izolaci, ale také na světelnou propustnost skla (LT) a solární faktor izolačního skla (g). Je na něm, aby vzhledem k velikosti oken a jejich orientaci na světové strany zvolil pro každé jedno okno optimální izolační sklo.

 

Jak si doma udržet teplo a snížit výdaje za topení: 5 tipů, se kterými můžete začít šetřit hned

Umožněte teplu proudit do místnosti

Ať už doma topíte v kamnech nebo v krbu, postarejte se o to, aby byl zdroj tepla v dobrém technickém stavu a teplo z něj mohlo proudit do místnosti.

  • Nesušte prádlo na topení, ani velmi blízko topení.
  • Nezakrývejte topení nábytkem.
  • Stáhněte závěsy. Přizpůsobte délku závěsů, aby nezakrývaly celé topení.
  • Uspořádejte nábytek tak, aby vzduch mohl v místnosti i v celé domácnosti přirozeně proudit.
  • Za topení a další zdroje tepla můžete umístit panely nebo fólie, které odrážejí teplo do místnosti.
  • Na krby a kamna existuje celá řada doplňků v podobě ventilátorů, které pomáhají s distribucí tepla do prostoru.
  • Udržujte radiátory, krby, kamna a kotle v kondici. Nezapomínejte na pravidelné revize a před topnou sezónou odvzdušněte topení. Správná údržba a pravidelné revize topných systémů mohou výrazně zvýšit jejich účinnost. Čisté filtry, správně nastavené termostaty a dobře fungující ventily zajistí efektivní distribuci tepla v celé domácnosti.
  • Správně větrejte. Čím je venku větší zima, tím intenzivnější a kratší má být větrání. V zimě také není vhodné používat mikroventilaci.

TIP: Pokud zvažujete alespoň nějakou investici do lepšího tepelného komfortu vašeho domu, poraďte se s odborníky. Teplo uvnitř každé stavby je komplexem více faktorů: umístění stavby v krajině, stavební materiály a technologie, stáří stavby, zdroj vytápění, kvalita oken, zateplení, střechy a celá řada dalších parametrů. Oprava a modernizace jen jedné části stavby vám může přinést více škody než užitku.

Zveřejněno: 1.3.2024

Další články