Články Zpět na všechny novinky

Větrání domu jako důležitá součást zdravého života

Větrání domu jako důležitá součást zdravého života

Stavíte a uvažujete o řízeném větrání domu? Plánujete zateplení nebo výměnu oken a slyšeli jste o výhodách rekuperace? Kvalitě vzduchu uvnitř domu ne vždy věnujeme dostatečnou pozornost. Špatná kvalita vzduchu v místnostech totiž není vidět a často ani cítit. Přitom má zcela zásadní vliv na naše zdraví i komfort bydlení.

Přinášíme přehled důležitých informací, proč byste se měli o kvalitu vzduchu, který doma dýcháte, zajímat. A také srovnání výhod přirozeného a řízeného větrání domu s rekuperací.

Zdravý domov se bez větrání neobejde

Zdravý životní styl znamená dopřát svému tělu maximum zdravého a prospěšného a eliminovat nezdravé vlivy. Nejde jen o potraviny, pohyb, nastavení mysli, ale také kvalitu prostředí, ve kterém žijeme a trávíme čas. Většinu svého života strávíme ve vnitřním prostředí a každý den se v průměru 23 000krát nadechneme. Náš organismus potřebuje dýchat čerstvý vzduch.

Škodlivé látky ve vnitřním prostředí

Vzduch v našich domovech je plný nezdravých látek – biologických, chemických i fyzikálních. Ať už jde o nečistoty, mikroorganismy, bakterie a viry nebo koktejl chemických látek a škodlivin z různých druhů lepidel, rozpouštědel, plastů, nábytku, přístrojů, ale také používaných čistících prostředků. Bez pravidelné výměny vzduchu jejich koncentrace v místnostech roste.

Vliv osob na kvalitu vzduchu v místnostech

Kvalitu vzduchu zhoršujeme dýcháním, pocením a bohužel často i kouřením. Spotřebováváme kyslík, zvyšujeme množství oxidu uhličitého a roste také vlhkost. Čím více osob v místnosti pobývá a čím větší je jejich fyzická aktivita, tím je nárůst oxidu uhličitého rychlejší a významnější.

Průměrný člověk, v klidu sedící nebo píšící, vydýchá nevětranou místnost o objemu cca 60 m3 asi za jednu hodinu.

Když v místnosti dostatečně nevětráme, objeví se únava, poruchy soustředění, bolesti hlavy, pálení očí a klesá náš pracovní výkon. Při dlouhodobém pobytu ve špatně větraném prostředí jsme náchylnější vůči infekcím a chronickým onemocněním.

Větrání domu a plísně

Díky moderním technologiím používaným při výstavbě a rekonstrukcích většina domovů „nedýchá“. Správně namontovaná kvalitní okna s izolačním trojsklem a třemi těsnícími rovinami spolu se zateplením fasád naše domácnosti doslova hermeticky uzavřely. Prvním varovným signálem nezdravého vnitřního prostředí jsou zarosená okna. Prostředí s vysokou vlhkostí a špatným prouděním vzduchu je ideální pro růst plísní. Nemusí jít jen o viditelné plísně na povrchu stěn, ale často na první pohled neviditelné povlaky v místech srážení vysoké vlhkosti. Na zadních stěnách nábytku, za velkými spotřebiči nebo v polstrování sedacího nábytku.

Přirozené nebo řízené větrání domu

Hlavním úkolem větrání je, abychom ve vnitřních prostorech dýchali čerstvý vzduch. Máme dvě možnosti. Přirozeně větrat pravidelným otevřením oken nebo využít řízené větrání.

Přirozené větrání znamená, že v místnostech provedete výměnu vzduchu otevřením oken a dveří.
Aby došlo ke kvalitní a dostatečné výměně vzduchu v celém domě a všech místnostech, potřebujete takové větrání několikrát denně opakovat, nechat okna otevřená více minut a vytvořit efekt průvanu horizontální (mezi dvěma otevřenými okny) nebo vertikální (tzv. komínový efekt, například mezi střešními okny a okny v přízemí).

Vetranie s využitím komínového efektu

Obrázek: Komínový efekt.

S každým větráním navíc ztrácíte teplo, které je potřeba vytápěním obnovit. Svou roli hraje i lidský faktor, na pravidelné větrání zkrátka snadno zapomeneme. A další negativní vliv může mít i zhoršená kvalita vnějšího ovzduší vlivem dopravy, průmyslu nebo topné sezony.

Řízené (někdy také označované jako nucené) větrání je systém, který s pomocí pohonné jednotky zajistí pravidelnou výměnu vzduchu v interiéru. Postará se o neustálý přísun čerstvého filtrovaného vzduchu do místností a odvod znehodnoceného vzduchu a nadbytečné vlhkosti z místností ven. Řízené větrání je doplněno o rekuperaci, která ohřeje přiváděný vzduch na požadovanou teplotu. Rekuperace tedy není větráním, ale zajišťuje zpětné získávání tepla. Teplo z odpadního vzduchu je v rekuperační jednotce využito pro ohřev čerstvého vzduchu zvenčí. Čerstvý vzduch se s odpadním nikdy nesmíchá, jen si předají teplotu.

 

princíp rekuperácie

Obrázek: Princip rekuperace.

 

Výhodou je udržení čerstvého vzduchu ve vnitřních prostorech vašeho domu nebo bytu, ale také správná vlhkost a tepelný komfort bez tepelných výkyvů a ztrát. Další výhodou je možnost doplnění systému o vhodné filtry, které eliminují přísun škodlivin z vnějšího prostředí, zejména v topné sezoně nebo při zhoršených podmínkách ovzduší.

Novostavby se bez řízeného větrání s rekuperací jen sotva obejdou

Při dnešních požadavcích na dosahování stále nižší a nižší potřeby primární energie má být řízené větrání domu s rekuperací automaticky součástí projektu každé novostavby a významné rekonstrukce. Investice pro průměrný rodinný dům se může pohybovat od částky 90 000 do 180 000 korun podle zvoleného řešení. To při financování hypotékou znamená zvýšení měsíční splátky maximálně v řádu několika stokorun.

Do celkového hodnocení výhodnosti řízeného větrání vstupuje celá řada faktorů: typ systému (centrální/decentralizovaný, aktivní/pasivní), velikost a uspořádání domu, jeho energetická náročnost a tepelné ztráty, zvolený systém vytápění a ohřevu vody, další zařízení v domě, velikost oken a stínění, vnější prostředí, lokalita a orientace domu.

Vzhledem k významným úsporám, které nám přinesly nové moderní technologie vytápění nízkoenergetických a pasivních domů, je investice do řízeného větrání domu s rekuperací zkrátka neporovnatelná vzhledem ke svým přínosům.

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 20.2.2022

Další články