Články Zpět na všechny novinky

Jak vybrat okna do domu nebo bytu a které parametry jsou při výběru oken opravdu důležité?

Jak vybrat okna do domu nebo bytu a které parametry jsou při výběru oken opravdu důležité?

Jakým informacím při výběru oken věnovat pozornost a které jsou spíše marketingovým lákadlem? Je trojsklo opravdu lepší než dvojsklo? Má větší počet komor skutečně zásadní vliv na lepší tepelnou izolaci? V tomto článku s vámi projdeme výběr oken krok po kroku. A zaměříme se na opravdu důležité parametry jejich kvality.

Okna jako součást konkrétní stavby

Okna jsou důležitou součástí každé stavby, mají významný vliv jak na estetickou, tak funkční stránku bydlení. Jako první tedy zvažte typ a charakter stavby, její umístění v lokalitě, orientaci ke světovým stranám, množství slunečních paprsků, ruch a hluk z venkovního prostředí, případná bezpečnostní rizika a další specifika stavby.

Například pro stavby v památkových zónách nebo dokonce historicky chráněné památky mohou platit přísná omezení pro použitý materiál i vzhled. Moderní stavby s velkými prosklenými plochami mají také specifické nároky.

Typ okna, materiál a velikost

Okna můžeme rozdělit podle umístění v budově na klasická, střešní, balkonová, terasová, sklepní, dveřní a další (například zasklení zimních zahrad, atrií).

Z pohledu konstrukce může jít o okna fixní (neotevíravá), otevíravá, sklopná, jednokřídlá, dvoukřídlá, štulpová, posuvná nebo atypická (tvarem i způsobem otevírání). I to má samozřejmě vliv na cenu a vaše rozhodování o vhodném materiálu a doplňkových prvcích.

Všechny materiály sice umožňují vyrobit okno v různých rozměrech a tvarech, jsou zde ale určitá omezení, která vyplývají z povahy materiálu a konstrukce okna.

Nejčastěji používané materiály pro výrobu oken jsou plast, hliník a dřevo nebo jejich kombinace. Každý z nich má jiné výhody.

Plastová okna

Z pohledu vlastností, užitné hodnoty a ceny jsou ve většině případů nejvhodnějším řešením. Představují nejvýhodnější poměr cena/výkon. Vzhledem ke své ceně a dosahované úspoře energií přináší plastová okna nejrychlejší návratnost investice.

Jsou nenáročná na údržbu, dobře odolávají vnějším podmínkám a mají výborné tepelně-izolační vlastnosti. Všeobecně platí, že velmi dobře těsní: nejkvalitnější plastová okna mají systém až tří těsnících rovin.  Díky tomu je potřeba počítat s pravidelným a častým větráním nebo doplněním domu o řízené větrání s rekuperací.

Údržba je jednoduchá, stačí jednou ročně promazat pohyblivé části kování a umýt těsnění.

Okno Slovaktual PASIV v laminácii

Základní plastová okna jsou bílá, je ale možné je laminovat a získat velké množství dekorů a barev, včetně imitace dřeva. Za to sice o několik procent více připlatíte, ale zvýšíte tím jejich estetickou hodnotu a zlepšíte odolnost vůči vnějším vlivům.

Plastová okna mají univerzální použití pro většinu staveb, nejsou vhodná snad jen pro velké zasklené plochy.

Plast-hliníková okna

Mají stejné přednosti jako okna plastová, z vnější strany jsou ale chráněna tzv. hliníkovým klipem. Hliníkový klip představuje hliníkový plášť, který se při výrobě oken nacvakne z exteriérové strany na rám a křídlo bílého plastového okna. To znamená, že z vnějšího pohledu vypadají okna jako hliníková.

Plast-hlinikove-okno-OPTIM-FL-roh

Je možné zvolit nátěr v libovolné barvě a sjednotit jejich vzhled s barvou ostatních prvků stavby, například střechou, plotem nebo garážovými vraty.

Dřevěná okna

Jsou nejméně o třetinu dražší než okna plastová. Okna z dobře opracovaného dřeva výborně tepelně izolují a mají příjemný přírodní vzhled.

Drevene-okno

Dřevo je však na rozdíl od plastu přírodní materiál, který hůře snáší vlhkost i změny teplot.  Dřevěná okna proto vyžadují náročnější a pravidelnou údržbu povrchu. Bez ní si okna neudrží svou kvalitu a zkracuje se jejich životnost. Tato okna sluší lidovým, venkovským nebo historickým stavbám a rekreačním objektům.

Dřevo-hliníková okna

Kombinují vlastnosti dřevěných oken z vnitřní a hliníkových oken z vnější strany. To se odráží v jejich poměrně vysoké ceně.

Drevo-hlinikove-okno

Hliníková okna

Mají nejlepší tvarovou stabilitu a nejdelší životnost. Jejich úzký profil, pevnost a stabilitu budete potřebovat všude tam, kde chcete okny pokrýt velkou plochu, kde jsou zvýšené nároky na dlouhodobou funkčnost i spolehlivost a také ve výškových residenčních a komerčních budovách.

Hliníkové-okno-W77_farba0575

Hliníková okna mají elegantní a prestižní vzhled a velmi dobře se hodí k moderním stavbám. Jejich výhodou je téměř neomezený výběr barevného provedení, struktury a dekoru.

Dnešní hliníková okna se i v parametrech tepelné izolace vyrovnají oknům dřevěným a plastovým.

 

Orientační relativní srovnání ceny za dvoukřídlé okno 1,9 m x 1,5 m s izolačním sklem Ug = 0,5 W/(m2K) 

Dvojkrídlové okno_schéma

Plastové okno, bílé: 1  

 

Plastové okno, z vnější strany dekor dřeva: 1,2 x

 

Dřevěné okno: 1,35 x

 

Plastové okno, oboustranná laminace v dekoru dřeva: 1,45 x

 

Plast-hliníkové okno: 1,5 x

 

Hliníkové okno: 3,7 x

 

Dřevo-hliníkové okno: 4 x

Srovnání je velmi orientační, jelikož na trhu je několik konkurenčních profilů ze stejného materiálu v rozdílné ceně a kvalitě. Rovněž při různém typu a konstrukce okna bude relativní srovnání pravděpodobně mírně odlišné.

Technické parametry okna

Každé okno se skládá z několika důležitých prvků:

  • okenní profil (zjednodušeně okenní rám),
  • izolační sklo,
  • distanční rámeček,
  • kování, panty a kliky.

Představte si, že vybíráte okno z více nabídek, je ze stejného materiálu a má stejné rozměry, na co se zaměříte?

Svoji pozornost v první řadě věnujte tepelně-izolačním vlastnostem okna. Tedy aby okno mělo co nejnižší tepelné ztráty.

Tepelně-izolační vlastnosti okna jako hlavní ukazatel kvality

Výrobci uvádějí tepelně-izolační vlastnosti oken s pomocí součinitele prostupnosti tepla oknem vyjádřeného koeficientem Uw (od anglického window = okno). Čím nižší je hodnota, tím lepší izolační vlastnosti okno má a tím k menším tepelným ztrátám dochází během topné sezony.

Součinitel prostupnosti tepla oknem Uw se udává ve W/(m2K) a ukazuje, kolik energie unikne přes 1 m2 při změně teploty o 1 Kelvin.

V České republice jsou doporučené hodnoty pro běžná okna v domě nebo bytě od 0,8 až po maximálně 1,2 W/(m2K).

 

Rám okna, počet komor a těsnění

Rám, nebo také profil, je základem každého okna. Mnozí výrobci rádi prezentují údaje o počtu a velikosti komor v rámu. Tyto informace vás mají ohromit, ale ve skutečnosti vás jen odvedou od skutečně důležitých parametrů.

Každý plastový profil (rám) má více komor, což jsou samostatně oddělená dutá místa uvnitř rámu. Na trhu jsou dostupná plastová okna se 3 až po 8 komor, nejčastěji se setkáte s pětikomorovými nebo šestikomorovými okny.

Věděli jste, že hliníkové okno se 3 komorami, vyplněnými PU pěnou, má lepší tepelně-izolační vlastnosti než plastové okno s 5 komorami? 

Počet komor ale není zárukou lepší kvality okna. U komor je důležitější jejich geometrie, která ovlivňuje pevnost a stabilitu a kvalita svaru profilu v rozích okna. Profily se dále liší stavební hloubkou (tloušťka okna v milimetrech) a počtem i typem těsnění.

Kvalitu okenního profilu udává především hodnota součinitele prostupnosti tepla rámem okna, tedy hodnota koeficientu Uf, který vyjadřuje tepelné ztráty mezi interiérem a exteriérem právě přes okenní rám. Vstupuje do celkového výpočtu koeficientu Uw a ovlivňuje tepelnou izolace celého okna. Základní minimální stavební hloubka plastových oken začíná na 70 mm. Nejčastěji se u plastových oken setkáte se stavební hloubkou v rozmezí 75 až 85 mm.

 Obvykle pro stejný materiál okenního profilu platí, že s větší stavební hloubkou se zlepšují jeho tepelně-izolační vlastnosti, a tedy i celého okna. Větší stavební hloubka umožňuje instalovat do oken silnější a kvalitnější okenní skla.

Svoji pozornost věnuje také těsnění. Vedle vnějšího a vnitřního dorazového těsnění požadujte také středové těsnění. To odděluje tzv. mokrou komoru od suché. Zabraňuje zatékání dešťové vody do interiéru a brání cirkulaci vzduchu. Tím vás chrání před prachem a pylem, který se do domu nebo bytu může dostat přes vnější těsnění nebo odvodňovací kanálky.

Zasklení oken

Vybrat správné izolační sklo je ještě těžší úkol než výběr rámu. Nejčastěji dostanete na výběr mezi dvojsklem nebo trojsklem. Rozdíl mezi nimi je v počtu skleněných tabulí, které tvoří skleněnou výplň oken. Ale není to tak jednoduché. Výrobci nabízejí celou řadu různých dvojskel, a ještě více trojskel. Proto se kromě ceny zajímejte o další parametry kvality, abyste pro svůj dům nebo byt vybrali opravdu správné izolační sklo:

  • Tepelné ztráty izolačného skla vyjadřuje součinitel prostupnosti tepla sklem (Ug). U dvojskla se jeho hodnota obvykle pohybuje okolo 1,1 W/(m2K), u trojskla je Ug najčastěji od 0,7 po 0,5 W/(m2K).
  • Pokud je pro vás důležité eliminovat hluk, potom sledujte index neprůzvučnosti Rw v decibelech. Čím vyšší hodnota, tím má sklo lepší zvukovou izolaci.
  • Sklo s vysokým solárním faktorem orientované na jich může bez dostatečného stínění způsobovat přehřívání interiéru. V zimě ale přes taková skla můžete mít větší tepelné zisky ze slunečního záření.

Nejlepší trojskla na trhu mají 2x lepší hodnoty tepelné izolace než izolační dvojskla.

Hlavní rozdíly mezi dvojsklem a trojsklem:

  • dvojsklo je obvykle levnější,
  • trojsklo má výrazně lepší tepelně-izolační vlastnosti a přináší větší úspory ve vytápění,
  • při vysokých letních teplotách naopak díky trojsklu udržíte nižší teplotu v interiéru a snížíte náklady na klimatizaci,
  • dvojsklo je lehčí než trojsklo a méně zatěžuje otevírané křídlo okna a kování,
  • dvojsklo pouští do interiéru více světla než hrubší trojsklo,
  • neplatí, že trojsklo má automaticky lepší zvukovou izolaci než dvojsklo,
  • s dvojsklem je už dnes prakticky nemožné dosáhnout požadavků dle platných norem na tepelnou izolaci oken v novostavbě.

 

Distanční rámečky

Nepodceňte ani tuto součást oken. Udržují inertní plyn v prostoru mezi skly, zamezují proniknutí vlhkosti do prostoru mezi skly a vytvářejí tzv. teplou hranu: brání tepelným ztrátám po obvodu izolačního skla. Kvalitní distanční rámečky také účinně snižují riziko rosení oken.

Existují dvě základní skupiny: teplé a studené distanční rámečky. Jako teplé označujeme termoplastické (TPS) a kombinované plastové s nerezovou fólií (např. TGI nebo Swisspacer). Pro své velmi špatné tepelně-izolační vlastnosti se raději vyhněte studeným rámečkům, kam patří hliníkové a nerezové distanční rámečky.

Bezpečnostní skla

Zejména u velkých francouzských oken myslete i na bezpečnost. Můžete si připlatit za kalená skla (ESG), která mají vyšší odolnost a snižují riziko úrazu. V případě rozbití se kalené sklo rozsype na malé kousky bez ostrých hran a nehrozí pořezání.

Další bezpečnostní prvek představují vrstvená skla s bezpečnostními fóliemi (VSG) jako ochrana před vloupáním do vaší nemovitosti.

Vlepované sklo

Výhodou je, pokud výrobce oken vlepuje izolační sklo do okenního rámu. Přispívá to nejen ke zlepšení zvukové a tepelné izolace okna, ale křídlo okna získá vyšší tuhost a stabilitu, zachová si tvarovou stálost. Okno tak časem nebude „sedat“ a jeho otevírání či zavírání bude ještě komfortnější a spolehlivější. Nedejte k pomluvě, že pevně vlepené sklo nebude možné v případě potřeby vyměnit. Je to záležitost pár minut, kdy zkušený montážník přímo u vás doma sklo jednoduše vyřízne z křídla okna a osadí nové sklo.

Otevírání oken a kování

Při výběru oken promyslete také způsob a směr otevírání. Nesprávně zvolený mechanismus vám může zkomplikovat život nebo přinejmenším snížit komfort bydlení. U výměny starých oken za nové máte rozhodování o něco jednodušší. Obývaný prostor dobře znáte: životní rytmus, místa se zvýšeným pohybem, případně rozmístění nábytku a vybavení v interiéru.

U plánování novostavby proto přemýšlejte o vhodném způsobu otevírání vzhledem k prostoru uvnitř místnosti i požadavkům na větrání, světelný a tepelný komfort. Nejčastěji budete volit mezi okny s otevíráním otevíravým, sklopným nebo posuvným a jejich kombinacemi. V některých místnostech nebo specifických situacích můžete využít levnější fixní okna, bez možnosti otevírání.

Se zvoleným způsobem otevírání oken úzce souvisí kování. Kování je soubor mnoha prvků po celém obvodu okna. Umožňuje okno otevírat a zamykat. U kování nebudete nejspíš postaveni před možnost výběru značky, můžete si ale vybrat úroveň bezpečnosti, druh a barvu pantů a klik. Existuje také skryté kování bez viditelných pantů.

Pokud se zaměříte na výběr oken od prověřených a známých výrobců, můžete se spolehnout na použití kvalitního kování. U neznámých výrobců s nízkou cenou se jako u všech dalších částí okna můžete setkat s nekvalitním materiálem a špatným fungováním kování.

Mezi renomované značky kování patří Roto, Winkhaus, Siegenia, GU nebo Maco.

Samotné kování vyžaduje minimální údržbu, občas potřebuje seřídit a alespoň jednou ročně promazat jeho pohyblivé části.

Doplňky a příslušenství pro okna

Při výběru nových oken nejde jen o technické parametry, myslete včas i na další doplňky. Zejména pokud se jedná o sluneční ochranu a různé stínící prvky. Jejich dodatečné řešení může být totiž komplikované.

Okna můžete doplnit o:

  •  stínící prvky (vnitřní a vnější žaluzie, rolety, markýzy),
  • parapety (vnitřní a vnější),
  • snímače otevření oken (případně alarm),
  • dětské pojistky,
  • sítě a ochranu proti hmyzu,
  • rozšiřovací profily,
  • větrací mřížky
  • mřížky.

Výběr dodavatele a instalace okna

Při výběru oken hledejte okno, které je správné pro danou stavbu i prostředí a váš rozpočet. Zvolte nejlepší možné technické parametry s ohledem na vaše priority a finanční možnosti. U některých parametrů jsou kompromisy možné, u jiných se nemusí vyplatit. Jak vybrat správné okno a co vše má na jeho kvalitu i cenu vliv, jsme shrnuli v tomto článku.

Ani to nejlepší okno nebude dobře sloužit, pokud není technologicky a koneckonců také esteticky správně instalováno. A netýká se to, bohužel, jen výměny starých oken za nové, ale často i novostaveb. Okna i jejich instalaci svěřte prověřeným a známým firmám.

Buďte zvědaví. Ptejte se prodejců nejen na parametry oken, ale i na doporučené a technologicky správné postupy montáže a přípravu stavebního otvoru.

Nenechejte se zlákat jen nízkou cenou a přesvědčivými marketingovými slogany. Pozor si dejte na firmy s nejnižší cenou bez referencí, historie a zkušeností. Nekvalitní okna nemusíte poznat na první pohled, ale až po několika měsících nebo dokonce letech provozu.

Vyžádejte si cenu oken a dveří

Zveřejněno: 12.4.2022

Další články