Články Zpět na všechny novinky

Jsou lepší venkovní žaluzie nebo rolety?

Jsou lepší venkovní žaluzie nebo rolety?

Velká okna a spousta denního světla jsou pro většinu lidí splněným snem…až do prvního horkého letního dne. Před přehřátím interiéru a zbytečným mrháním peněz za klimatizaci, dokáží ochránit rolety i venkovní žaluzie. Ideální je, pokud se pro jedno nebo druhé rozhodujete už při výběru oken.

Rolety na oknách rodinného domu

Zamyslete se nejdříve nad tím, co od stínící techniky očekáváte.

  • Je to ochrana před slunečními paprsky?
  • Je to regulace denního světla?
  • Je to ochrana před hlukem z okolního prostředí?
  • Je to ochrana soukromí před cizími pohledy?
  • Je to ochrana před zloději?
  • Je to úspora energie?
  • Je to odolnost vůči povětrnostním vlivům?
  • Je to estetické hledisko?
  • Je to…? Je ještě něco, na jsme zapomněli?

 

Světlo nebo tma? Nebo něco mezi?

Na rozdíl od většiny žaluzií, rolety dokážou vytvořit absolutní tmu. Zatáhnete je na doraz a je to. To oceníte, pokud jste například po noční a chcete si během dne pospat. Pokud však chcete světlo regulovat, narazíte na problém, který můžete vyřešit jen částečně. Vytáhnout roletu jen do určité výšky, aby mohlo světlo proniknout dovnitř spodní částí okna.

V regulaci světla jednoznačně vedou venkovní žaluzie. Jejich lamely lze natočit do libovolné pozice, čímž zastavíte ostré sluneční paprsky, a přitom máte v místnosti stále dostatek světla. S úplnou tmou to taky není až tak tragické. Lamely venkovních žaluzií se prodávají v různých tvarech i šířkách. Nejčastěji ve tvaru písmen „C“, „Z“ , „T“ nebo „S“. Právě lamely ve tvaru „Z“ a „S“ mají vynikající stínící vlastnosti a jejich zavřením pronikne do interiéru opravdu jen nepatrné množství světla.

Vonkajšie žalúzie vo farbe okien

Bezpečnost zaručena

Rolety mají v otázce bezpečnosti navrch. V kombinaci s bezpečnostními vodícími lištami, zesílenou koncovou lištou, s motorickým ovládáním a pojistkou proti vytlačení jsou skutečně velkou bariérou pro zloděje.

Bariéra proti hluku z ulice

Pokud žijete v rušné části města, určitě oceníte pomoc rolet ke zvýšení zvukové izolace oken.

Odolnost proti větru

I tady tahají venkovní žaluzie za kratší konec. Pokud se váš dům nachází v lokalitě, kde opravdu často a silně fouká, měli byste rozhodně uvažovat o senzoru větru. Ten při nepříznivých podmínkách zabezpečí včasné vytažení žaluzií do bezpečí. Naopak o rolety se nemusíte bát prakticky v jakémkoli počasí.

Úspora energie

Obě řešení napomáhají ke zvýšení tepelné izolace a k úspoře nákladů za energii. Především jejich rozumně načasovaným použitím. Správným zatáhnutím rolet nebo venkovních žaluzií šetříte v zimě náklady na vytápění a v létě náklady na klimatizaci. Ale pozor, v zimě můžete během slunečných dní vytáhnutím žaluzií nebo rolet dokonce energii ze slunce získat. Závisí to především na tom, jaká izolační skla jste vybrali pro svá okna a jaké jsou jejich solární zisky. Pro dosáhnutí optimální energetické bilance jsou také velmi nápomocny senzory.

Rodinný dom so žalúziami

Senzory

Když slunce vyleze zpoza mraků a začne být venku příliš teplo, senzor slunečního záření automaticky stáhne žaluzie nebo rolety a zabrání tak přehřívání interiéru. V zimě je tento senzor také velmi prospěšný. Když zaznamená sluneční paprsky, vytáhne žaluzie nahoru nebo jej natočí do takové polohy, aby slunce mohlo skrze okna interiér vyhřát. To přispívá k optimální energetické bilanci.

Větrný snímač zase ochrání venkovní žaluzie před poškozením. Při silném větru je automaticky vytáhne nahoru. U rolet vítr řešit nemusíte.

Komfortní ovládání

Doporučujeme vám použít vypínač nebo dálkové ovládání. Stínící techniku můžete dokonce ovládat i přes inteligentní řídící jednotku. Jednoduše si naprogramujete přesné časy, kdy se rolety a žaluzie automaticky vytáhnou nebo naopak zatáhnou. Ráno vás tak místo budíku můžou budit sluneční paprsky. Během vaší dlouhé nepřítomnosti zase můžete navodit dojem, že dům je stále obývaný. Samozřejmě, že venkovní žaluzie nebo rolety můžete ovládat i manuálně – klikou nebo popruhem. Proč si však nedopřát maximální pohodlí, když ceny motorových pohonů v poslední době výrazně klesly?

Design

Lamely pro venkovní žaluzie a rolety jsou vyráběné v několika barvách. Stínění tak můžete podle svého vkusu sladit nejen s barvou oken, dveří a barvou fasády, ale také se síťkou proti hmyzu. Od prodejce chtějte vzorníky barev, abyste si byli jistí, co a jak můžete nejlépe kombinovat.

Je ideální, pokud výběr žaluzií a rolet řešíte už při výběru oken a před jejich montáží. Můžete tak kastlík schovat pod omítku, takže žaluzie nebo rolety po úplném vytáhnutí vůbec nemusí být vidět.

S tématem designu souvisí i dostupné rozměry. Pro velké prosklené plochy jsou vhodnější venkovní žaluzie, protože rolety mají své rozměrová omezení.

Vonkajšie žalúzie na rodinnom dome

Shrnutí

Rolety i venkovní žaluzie plní stejný účel. Jsou však mezi nimi drobné rozdíly, které mohou být z některých úhlů pohledu kritické.

Přibližně stejnou měrou zabezpečují tepelnou ochranu budovy, v zimě šetří náklady za vytápění a v létě za klimatizaci. Způsoby ovládání jsou také velmi podobné, ať už mechanicky nebo s využitím dálkového ovládání a aplikací.

Rolety jsou výrazně odolnější proti silnému větru a také proti násilnému vniknutí zlodějů. Jsou také lepší protihlukovou bariérou.

Venkovními žaluziemi, na rozdíl od rolet, můžete optimálně regulovat světelné podmínky v místnosti.

Žaluzie jsou realizovatelné ve většině projektů. Rolety mají svá rozměrové omezení u velkých nebo nepravidelně členitých prosklených ploch.

Často se stává, že zákazníci zvolí i kombinaci stínění. Na okna v přízemí zvolí rolety kvůli bezpečnosti. Podobně i v ložnici – kvůli dosáhnutí úplné tmy. Pro okna ve vyšších poschodích zvolí venkovní žaluzie.

Stále si nejste jisti? Všechny další detaily s vámi rádi zkonzultují naši smluvní poradci a doporučí vám optimální řešení pro váš skvělý projekt.

Vyberte rolety nebo žaluzie

Nejbližší prodejna

Zveřejněno: 18.8.2017

Další články