Články Zpět na všechny novinky

Stínění oken sníží teplotu v interiéru

Stínění oken sníží teplotu v interiéru

Rozpálené léto je super, pokud si ho můžeme užívat u vody. Ale potit se v přehřátém domě či v bytě není nic příjemného. Řešením je stínění, které dokáže odrazit horké sluneční paprsky, a zabrání jejich pronikání do interiéru.

V horkých letních dnech by v ideálním případě nemělo přímé sluneční záření na okenní sklo ani dopadnout. Jakmile přímé sluneční paprsky procházejí izolačním trojsklem okna, dochází k vyhřívání interiéru. Právě proto vás vnitřní stínění dostatečně neochrání od přehřívání.

Čím tedy zastínit okna?

Smysl vnitřního stínění je zejména v ochraně před ostrým světlem nebo pohledy z ulice. Je také estetickým prvkem, o čemž svědčí obrovské množství možností a barevných variací.

Pokud však opravdu chcete předcházet přehřívání interiéru a šetřit náklady na klimatizaci, poohlédněte se po vhodném vnějším stínění. Možností je opravdu hodně:

Venkovní stínění oken

Horizontální venkovní žaluzie

Mezi nejpraktičtější a nejoblíbenější vnější stínící prvky patří venkovní žaluzie. Naklápěním lamel můžete plynule regulovat intenzitu pronikajícího světla. Venkovní žaluzie zachytí a odrazí sluneční paprsky ještě před izolačním sklem, takže velmi efektivně brání přehřívání interiérů.

Správným používáním lze v interiéru dosáhnout až o 10 °C nižší teplotu.

V zimě pomáhají zatažené exteriérové žaluzie bránit únikům tepla z interiéru, protože mohou zlepšit tepelnou izolaci okna až o 18 %.

Vonkajšie hliníkové žalúzie Z90

Nejčastěji se používají lamely ve tvaru písmene C, ty však nezajistí zcela sklopení jedné lamely o druhou. Maximálního sklopení a zastínění dosahují žaluzie, které mají lamely ve tvaru písmene T nebo Z. Exteriérové ​​žaluzie jsou nejčastěji vyráběny z tvarovaného hliníku a mají různé šířky lamel.

Kvalita materiálů je důležitá. Vybírejte tak, aby žaluzie dokázaly odolávat větru a povětrnostním vlivům.

Ve větru nebo při vytahování žaluzií mohou být levné žaluzie příliš hlučné. Kvalitní žaluzie jsou odhlučněné speciálním těsněním na hranách lamel.

Vonkajšie žalúzie zatiahnuté

Hliníkové venkovní žaluzie, podobně jako u venkovních rolet, lze namontovat několika způsoby. Schránka, do které se žaluzie vytahují, může být překryta plechem…

schránka žalúzií prekrytá plechom

…nebo může být celá skryta pod omítkou nebo ve speciálním překladu:

vonkajšie žalúzie schránka pod omietkou

Žaluzie mohou být vedeny vodícími lanky nebo ve vodících lištách.

Samozřejmostí je možnost výběru motorického nebo manuálního ovládání.

Venkovní rolety

Rolety zajistí úplné zatemnění interiéru, ale plynulá regulace světla je prakticky nemožná. Exteriérové rolety poskytují také dobrou ochranu proti možnému vloupání. Mohou obsahovat bezpečnostní prvky proti vytržení nebo nadzvednutí. Také fungují jako bariéra proti hluku, a v neposlední řadě dokonale ochrání před větrem a deštěm. Obvykle jsou vyrobeny z hliníkových lamel, které mohou být také vyplněny izolační pěnou. Dají se také doplnit síťkami proti hmyzu integrovanými přímo do roletového boxu.

Exteriérové rolety se dají použít i na střešní okna. U některých typů dokonce není problém otevřít střešní okno až na 22 cm i se zataženou roletou.

Svislé clony

Látkové clony se nazývají také screenové clony nebo zkráceně screeny (skríny). Jsou zajímavou variantou exteriérového stínění, které je výborně odolné vůči větru.

Screenové clony

Umísťují se na exteriérovou stranu okna nebo prosklené stěny. Vyrobené jsou z tkaniny, která dokáže spolehlivě omezit průnik sluneční energie a současně nebrání přílivu čerstvého vzduchu do interiéru. Fungují také jako síťky proti hmyzu.

Úplným zatažením clony vytvoříte v místnosti příjemné přítmí, ale zároveň máte přehled, co se děje v zahradě nebo v okolí.

Jste také chráněni před zvědavými zraky kolemjdoucích. V neposlední řadě svislé screenové clony jedinečným způsobem dotvářejí celkový vzhled domu a architekturu. Široký výběr barev umožňuje sladit clonu s ostatními prvky domu.

Okenice

Na trhu s exteriérovým stíněním se stále častěji objevují i klasické dřevěné okenice. Vytvářejí velmi osobitou atmosféru a dodávají šmrnc domům ve venkovském stylu, ale posuvné okenice mohou být také výrazným prvkem v moderní architektuře. Lamelové okenice dokážou během horkých letních dnů vytvořit v domě nebo v bytě příjemné klima. Zároveň pomáhají s úsporou energie, chrání před slunečními paprsky, světlem, větrem, hlukem z ulice ale i před nechtěnými návštěvníky.

Slunolamy

Zajímavý architektonický prvek se nejčastěji využívá jako ochrana před sluncem na průmyslových a komerčních budovách. Nachází ale uplatnění i v moderní architektuře  domů. Právě s ohledem na komplexní architektonický projekt jsou slunolamy často vyráběny na míru.

slnolamy

Horizontální slunolamy se montují nad okna a velké prosklené plochy, případně nepřerušovaně po celé délce budovy. Vždy však s ohledem na trasu slunce po obloze. V době, kdy slunce pálí nejintenzivněji, dokáží slunolamy efektivně lámat sluneční paprsky. Vertikální slunolamy jsou podobné vnějším žaluziím, ale zpravidla se montují s větším odstupem od oken.

Vnitřní stínění oken

Interiérové žaluzie

Mezi nejpoužívanější způsoby zastínění domova nebo kanceláří patří jednoznačně vnitřní žaluzie. Běžnými materiály vnitřních žaluzií jsou hliník a plast při horizontálním uložení lamel. Lamely skládané vertikálně jsou většinou z látky a používají se zejména na větších prosklených plochách. Sluneční paprsky nejlépe odrážejí světlé barvy, k dispozici je ale velmi široká škála barev.

Celostínící vnitřní žaluzie

Horizontální interiérové žaluzie mohou být vyrobeny i v celostínícím provedení. V zataženém stavu lamely překrývají i díry, přes které procházejí textilní vodící pásky, takže světlo nemá kudy pronikat dovnitř.

Japonské posuvné steny

Na velkých prosklených plochách mohou funkci vertikálních žaluzií zastat japonské stěny. Je to originální, velmi funkční a dekorační stínící systém. Nejvíce se hodí do minimalistického, moderního interiéru. Tkanina je většinou přichycena suchým zipem do panelu, kterým lze tiše a lehce pohybovat ve vodicích lištách dle potřeby stínění. Vodicí kolejnice mohou být namontovány do stropu nebo do konzol.

Japonské steny - tienenie

Vnitřní rolety

Intenzitu stínění vnitřními roletami dokážeme ovlivňovat jejích stažením ke spodnímu okraji a materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Nejběžnější jsou látkové rolety různé hustoty, které určují intenzitu prosvítání. Existují i vysoce zatemňující blackout rolety, které obsahují výztuhu ze skelných vláken a dokáží ztlumit denní světlo do úplné tmy.

Římské látkové rolety

Ozdobnou variantou textilních rolet jsou tzv. římské rolety, které při vytahování vytvářejí pravidelné a velmi efektní řasení. Látka je připevněna k hliníkovému profilu suchým zipem, což umožňuje snadné svěšení a praní textilie. Římské rolety jsou většinou šité na míru, což dává možnost vybrat si z nekonečného spektra látek a barev, vzorů římských rolet, způsobů šití látek či stupňů řasení. Také je možnost vybrat si z různých druhů manuálního či motorického ovládání.

rímske rolety

Plissé rolety

Další druh vnitřního dekorativního stínění s typickými sklady látky. Plisé je univerzální ochranou před sluncem a zároveň zajišťuje dostatečné soukromí v interiéru. Největší výhodou plissé rolet je, že se jimi dá zastínit kterákoliv část okna. Spodní, střední nebo horní.

plissé rolety

Plisé roleta se dá použít i ke stínění obloukových, šikmých a jiných atypických oken. Navíc se dají ovládat různými způsoby – madlem, profilem, šňůrkou, řetízkem, klikou nebo je také lze ovládat motoricky. Díky své široké variabilitě tvarů a ovládání jsou vhodné i k zastínění zimních zahrad či stropních světlíků.

Látkové rolety Den a noc

Nejnovějším trendem ve světě interiérového stínění jsou rolety den a noc nebo také zebra rolety. Tento typ stínění se montuje na stěnu nebo do stropu elegantní montážní kazetou. Kazeta a otočná lišta ve spodní části jsou většinou z hliníkového materiálu. Samotné stínění spočívá ve střídání průsvitných a neprůsvitných pruhů, jejichž míra překrývání reguluje průnik světla. Maximálního zastínění dosáhnete tak, že tmavé pruhy přední i zadní látky na sebe plynule navazují.

Rolety deň a noc

Roletu den a noc lze samozřejmě i celou vyrolovat úplně nahoru.

Tyto rolety skvěle plní i dekorativní funkci, protože výrobci nabízejí pestrý výběr látek. Roletu lze ovládat manuálně řetízkem nebo pohodlně motoricky – vypínačem, dálkovým ovládáním nebo dokonce aplikací v smartphonu.

Klasické závěsy

Různé druhy látek, které lze použít na interiérové závěsy, vyžadují více péče a častější praní. Výjimkou jsou závěsy, které jsou ze zadní strany potaženy tenkou vrstvou gumy s vysoce zatemňující funkcí. Závěsy vracejí do interiéru „měkkost“. Dokáží také zlepšit akustiku místnosti, jelikož pohlcují ozvěny. Nehodí se však do každého interiéru.

Americké dřevěné rolety

Vyrábějí se z dřevěných tkanin různého druhu. Tyto dřevěné rolety bývají lemované barevnou nití. Tento typ stínění je oblíbený zejména svým neobvyklým a přírodně působícím vzhledem. Roleta ze šitého dřeva se stahuje šňůrkou, čímž se zároveň pravidelně elegantně řasí. Stejné je to u bambusových a jutových rolet, které se navíjejí řetízkem na hřídel.

V nejlepším případě je vhodné kombinovat exteriérovou stínící techniku s interiérovými roletami, žaluziemi či závěsy s větší hustotou vláken.

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 3.6.2020

Další články