Články Zpět na všechny novinky

Řešíte posuvné dveře na terasu? Porovnali jsme HS portál a PSK dveře.

Řešíte posuvné dveře na terasu? Porovnali jsme HS portál a PSK dveře.

Posuvné dveře při otevírání nezasahují do vnitřního prostoru, jako když otevíráte klasické balkonové dveře. Víte ale, kdy zvolit zdvižně-posuvné dveře a kdy jsou rozumnější volbou sklopně-posuvné dveře?

1. Zdvižně-posuvné dveře (HS portál)

Jak samotný název napovídá, při otevírání dveří nejprve otočením kliky směrem dolů mírně nadzvednete pohyblivé křídlo. Tím se posuvné křídlo odbrzdí a můžete jej snadno posunout.

Posuvné křídlo se pohybuje po vlastní kolejnici v zapuštěném prahu, která vede předem pevné křídlo portálu (hovorově „fix“). Ovládání je jednoduché a pohodlné. A to i přes větší váhu posuvného křídla s těžkým trojsklem. Úplným odsunutím křídla získáte široký a bezbariérový přechod ven na čerstvý vzduch.

Existuje několik různých variant, jak si můžete HS portál vyskládat, včetně rohových řešení. Jednoduchý HS portál je nejčastěji tvořen jedním posuvným dveřním křídlem a jedním pevným křídlem. Můžete také zvolit dvě posuvná křídla, která se odsouvají do stran. Možností je několik.

HS portál

Jakkoli se rozhodnete, pomocí zdvižně-posuvných dveří získáte více denního světla a volnost pohybu v propojeném prostoru.

Jsou ideální pro novostavby rodinných domů, ale i pro komerční prostory, restaurace a kavárny. Vzhledem k větší stavební hloubce portálu a nutnosti zapuštění prahu pod úroveň podlahy nejsou zdvižně-posuvné dveře zcela vhodné při rekonstrukci bytů. Ale možné to je.

Posuvné dvere z bytu na terasu HS portály Slovaktual

Ve videu můžete vidět hliníkový HS portál s bezrámovým zasklením fixního křídla (HST 77SL). HS portál je doplněn o balkonové dveře W72. Dále je ve videu HS portál s tříkolejnicí, kde se dvě posuvná křídla odsouvají před jedno fixní okno.

Jaké jsou výhody HS portálů?

  • Přechod na terasu je bezbariérový, bez překážek v podlaze.
  • Můžete je využít jako velkorozměrné prosklené plochy s těžšími izolačními skly. Získáte více světla a rozsáhlé výhledy.
  • Posuvné křídlo dveří zastavíte kdekoli na kolejnici a pevně zakotvíte otočením kliky směrem nahoru. Tím si vytvoříte průchozí prostor přesně podle momentální potřeby.
  • Můžete zvolit kombinaci „klika dovnitř – madlo ven“, ale také „klika dovnitř – klika ven“.
  • HS portál lze zamykat na klíč, a to buď zevnitř nebo z obou stran.
  • Manipulace s posuvným křídlem HS portálu je velmi komfortní, zvládnou to i děti.
  • Jednoduchý a spolehlivý mechanismus „zvednout křídlo – posunout křídlo po kolejnici – spustit křídlo“ je odolný vůči nesprávné manipulaci. Na rozdíl od PSK dveří s citlivějším a méně odolným posuvným mechanismem, obzvláště v případě těžšího křídla.
  • Fixní (nepohyblivé) křídlo HS portálu je dostupné i v elegantním bezrámovém provedení, takže získáte ještě více denního světla a optické čistoty.
  • HS portál lze doplnit také o motorické ovládání s dálkovým ovládáním.

K zamyšlení: O co více denního světla se vám podaří získat přes velká okna s co nejsubtilnějším rámem a vhodnými skly, o to později musíte podvečer začít svítit. Každých pár minut, které takto získáte navíc, vám šetří peníze vyhozené za stejnou dobu umělého osvětlení. Za rok ušetříte desítky až stovky hodin. A to už stojí za promyšlení.

Nevýhody HS portálů

  • V případě rekonstrukcí může být nevýhodou větší stavební hloubka portálu (od 178 až 207 mm) i nutnost zapuštění portálu do podlahy. Stavební hloubka zdvižně-posuvných dveří je více než dvojnásobně větší než u sklopně-posuvných dveří. Proto jsou HS portály ideální pro novostavby, kde můžete stavební otvor připravit dle požadavků.
  • Zdvižně-posuvné dveře nelze otevřít na větračku jako okna nebo sklopně-posuvné dveře (PSK). Křídlo dveří můžete odsunout na pár centimetrů a klikou zafixovat v této poloze, to však nemusí být dostatečná bariéra pro kočky nebo hlodavce. Řešením jsou větrací mřížky nebo jiné způsoby větrání. Pomoci může kvalitní plisovaná síťka proti hmyzu odolná i vůči domácím mazlíčkům.
  • Součástí HS portálu mohou kromě posuvných křídel a fixního zasklení i klasické balkonové dveře. To pomůže vyřešit otázku větrání.
  • Vyšší cena v porovnání se sklopně-posuvnými dveřmi.

Náš tip: Velké a těžké posuvné křídlo HS portálu je snadné k ovládání a snadno nabere vyšší rychlost. Doporučujeme proto doplnit křídlo o omezovač rychlosti (tlumič), který rozjeté křídlo bezpečně přibrzdí těsně před dorazem k rámu.

2. Sklopně-posuvné dveře (PSK portál)

Podobně jako zdvižně-posuvné dveře, i sklopně-posuvné dveře umožňují otevírání dveří posunem do strany. Tento systém funguje tak, že křídlo dveří posouváte souběžně s rámem před pevnou prosklenou část s tvz. nuceným odskokem.

Plisovaná síťka proti hmyzu na posuvné dveře PSK

ídlo dveří je nutno nejprve odklopit od rámu dveří směrem k sobě a následně posunout do strany po boční vodící kolejnici. Tato kolejnice je namontována na rámu, který je společný pro dveře i nepohyblivou část. I tyto dveře ovládáte pomocí jedné velké kliky.

Křídlo dveří lze otevřít do větrací polohy na větračku, stejně jako klasická okna.

PSK posuvné dvere Slovaktual

V čem se PSK dveře liší od zdvižně-posuvných dveří?

  • Nevýhodou je nutnost překračovat okenní rám (cca 7 cm), neboť sklopně-posuvné dveře nemají bezbariérový práh jako HS portál.
  • Na rozdíl od zdvižně-posuvných dveří, tento typ dveří umožňuje vyklopení do větrací polohy bez odsunutí křídla.
  • Sklopně-posuvné dveře nelze vyrobit v tak velkých rozměrech, jako zdvižně-posuvné dveře.
  • Stejně jako HS portál šetří místo, protože nemusíte otevírat jedno nebo dvě křídla dveří do prostoru.
  • Kování a posuvný mechanismus jsou citlivější na správné ovládání, než v případě HS portálu. Proto riziko a míra poruchovosti může být vyšší, obzvláště při větších rozměrech PSK dveří s těžkým izolačním trojsklem.
  • Z vnější strany lze osadit madélko, ale tím není možné otevírat a zavírat dveře zvenčí. Navíc, při nesprávně nastaveném kování je riziko, že se zvenku zabouchnete.
  • Při použití širšího profilu křídla lze zvolit i oboustrannou kliku, aby bylo možné dveře ovládat i zvenčí.
  • Nelze zafixovat dveře v libovolné poloze na kolejnici jako v případě zdvižně-posuvných dveří.
  • Je ideálním řešením při rekonstrukcích bytů díky menší požadované stavební hloubce. Stavební hloubka PSK dveří je stejná jako stavební hloubka oken.
  • Cena PSK dveří je nižší než cena HS portálu.

 

Sklopně-posuvné dveře SLOVAKTUAL mají stavební hloubku 76 mm, popřípadě 85 mm.

 

Zdvižně-posuvné dveře SLOVAKTUAL jsou dostupné se stavební hloubkou 178 mm, 179 mm, 202 mm a 207 mm.

V případě HS portálu s tříkolejnicí, kdy dvě posuvná křídla odsouváte před jedno fixní okno, je stavební hloubka dokonce až 279 mm.

Síťky proti hmyzu pro posuvné dveře

Pro obě varianty posuvných dveří nezapomeňte na kvalitní síťky proti hmyzu. V samostatném přehledu naleznete doporučené síťky pro zdvižně-posuvné dveře i pro sklopně-posuvné dveře.

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 29.4.2023

Další články