Články Zpět na všechny novinky

Vchodové dveře otevírané ven. Jaké jsou výhody a nevýhody?

Vchodové dveře otevírané ven. Jaké jsou výhody a nevýhody?

Vchodové nebo vstupní dveře v rodinných domech se nejčastěji otevírají dovnitř obytného prostoru. Můžete si ale vybrat i vchodové dveře otevírané směrem ven. V dnešním článku jsme shrnuli výhody a nevýhody ven otevíraných dveří, abyste vybrali správně s ohledem na komfort bydlení i vaši bezpečnost.

Na co si dát pozor u ven otevíravých vchodových dveří

Vchodové dveře v rodinných domech nemají zákonem stanoven povinný směr otevírání a standardně se vyrábějí jako otevírané dovnitř. Pokud chcete dveře otevírat směrem ven, je to možné. Kvalitní dveře, podobně jako okna, se skládají z uceleného systému více prvků, které jsou přizpůsobeny směru otevírání, například rám dveří a systém uchycení křídla (panty) nebo prahové lišty.

Jaké jsou tedy výhody a nevýhody ven otevíraných dveří?

von alebo dnu otvárané dvere

Více prostoru ve vstupní chodbě domu

V případě malých vnitřních prostor křídlo ven otevíraných dveří nezabírá vstupní chodbu domu. Zejména u novostaveb myslete na to, že až po zabydlení v chodbách přibudou věšáky s oblečením, botníky a často tam odkládáme další předměty, třeba sportovní vybavení.

rodina sa vracia domov cez vchodové dvere

Dešťová voda stékající po křídle dveří na podlahu

Dveře otevírané ven při otevření v dešti zmoknou a po zavření voda z křídla stéká dovnitř místnosti. Vchodové dveře proto doporučujeme kombinovat se stříškou.

Zablokování dveří sněhem

V horských a severských lokalitách, ale také u vchodových dveří na návětrných stranách, může během tuhé zimy dojít k jejich zasypání sněhem. Ven otevírané dveře tak bude obtížnější otevřít.

Zranění osob nebo domácích mazlíčků za dveřmi

Dveře otevírané ven mohou někoho zranit. Když někdo stojí před dveřmi a nečeká, že se dveře otevírají ven, může dojít k úrazu.

Řešením mohou být zcela nebo částečně prosklené dveře, přes které lze zachytit pohyb osob. Nejen lidem hrozí zranění, před vchodové dveře rádi lehají psí mazlíčci, kteří tak mohou východ z domu zablokovat nebo je můžete zranit.

pes leží pred vchodovými dverami

Změny teplot zhoršují otevírání a zavírání dveří

Celková kvalita dveří je klíčová, na zvoleném materiálu a kvalitě provedení se projeví i změny venkovních teplot. Vnější panty u ven otevíraných dveří mohou změnám teplot odolávat hůře a dveře se pak hůře otevírají a zavírají.

Uhýbat křídlu dveří s velkým nákupem je nepohodlné

Při vstupu do domu musíte u ven otevíraných dveří ustoupit křídlu dveří o několik kroků vzad. V případě, že ponesete větší nákup, je to docela nepohodlné.

Von otvárané vchodové dvere

Pokud k vašim vstupním dveřím vedou schody, může to být dokonce nebezpečné. A to i pro případnou návštěvu.

schody vedúce ku vchodovým dverám

Silný vítr může vytrhnout dveře z ruky a může dojít až k poškození fasády

Silný vítr se může u ven otevíraných dveří opřít do křídla a doslova vytrhnout dveře z ruky.  Ven otvíravé dveře tak mohou poškodit fasádu domu.

Dovnitř otevíravé dveře zase často narážejí do vnitřní stěny a nábytku.

Zároveň jsou ale dveře otevírané ven při silném vnějším větru tlačeny do zárubně a dveře tak lépe těsní.

Jednodušší pro zloděje

Dveře otevírané ven případný zloděj snáze vysadí z pantů. To lze ale vyřešit celou řadou účinnějších bezpečnostních prvků.

Útěky domácích mazlíčků

Vedle zablokování dveří zvažte také možnost snazšího otevření dveří vaším domácím mazlíčkem. Pes si jednodušeji otevře dveře otevírané ve směru úniku. Pokud pobývá venku, tak směrem dovnitř, a pokud pobývá doma, tak směrem ven. Pomůžete si nahrazením kliky koulí nebo madlem.

Těžké návraty z bujarých večírků

Na odlehčenou dodejme, že v případě návratu domů z bujarého večírku mohou být ven otvíravé dveře náročnou překážkou.

Komu se mohou hodit vchodové dveře otevírané ven:

  • domy s malými vstupními prostory,
  • domy doplněné o přístřešek nebo jinou ochranu vstupních dveří před deštěm, větrem a sněhem,
  • domy se vstupem bez schodů,
  • majitelům bez tvrdohlavých psích mazlíčků,
  • majitelům, kteří nenosí domů těžké nákupy,

 

Zákonné požadavky na otevírání vchodových dveří

Když už se pustíte do rozhodování a výběru směru otevírání vstupních dveří, ověřte si, zda vaši volbu nějak ovlivňuje zákon.

Prováděcí vyhláška ke stavebnímu zákonu č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby stanovuje pro dveře řadu technických požadavků jako tuhost, tepelně-technické a akustické vlastnosti, světlou šířku i umístění. Nejdůležitější jsou požadavky kladené na dveře v oblasti bezpečnosti a požární ochrany.

Obecně platí, že zvýšené nároky obsahují právní předpisy především pro vstupní dveře do bytových domů a všech veřejných budov. Otevíratelnost a průchodnost dveří, které se nacházejí na únikové cestě, musí podle vyhlášky odpovídat českým technickým normám. To zjednodušeně znamená, že se dveře musí otevírat ve směru úniku, tedy směrem ven.

Otevřením dveří nesmí dojít ke zúžení únikových cest a současně nesmí být ohrožena volná průchodnost únikových cest, tedy v prostoru únikových cest nesmí případné předměty bránit úplnému otevření křídel dveří.

 

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 9.10.2022

Další články