Články Zpět na všechny novinky

Vchodové dveře se sklem jsou stále oblíbenější. Zajistí komfort, bezpečnost i soukromí

Vchodové dveře se sklem jsou stále oblíbenější. Zajistí komfort, bezpečnost i soukromí

Zatímco vstup na balkon, terasu nebo do letní zahrady si jinak než přes prosklené dveře neumíme představit, u vstupních dveří do domu se sklem často váháme. Vskutku zbytečně se obáváme zejména ztráty soukromí nebo snížení bezpečnosti. Přitom vstupní dveře se sklem jsou levnější a v mnoha směrech velmi praktické.

Vhodné sklo zaručí denní světlo i dostatek soukromí za dveřmi

Skleněné dveře propouštějí do vstupní haly denní světlo. Vstupní hala díky nim s východem slunce ožije a „dýchá“ hned od rána. V případě čirého skla máte zřetelný přehled o tom, co se děje před dveřmi a v okolí domu.

Presklené vstupné dvere SLOVAKTUAL

Celosklené hliníkové vchodové dvere

Co však, když jsou vaše dveře orientovány směrem do ulice a nechcete, aby přes dveře bylo vidět dovnitř? Potom zvolte mléčné sklo nebo některé ze vzorovaných skel, které rozptylují světlo. Nepřijdete o denní světlo, ale budete vnímat jen neurčité siluety postav za dveřmi. Jak vy zevnitř, tak i vaši hosté zvenčí.

Hliníkové vchodové dvere s mliečnym sklom Satinato - Slovaktual

Vzorovaná skla poskytují různou úroveň soukromí v závislosti na zvoleném vzoru.

Vzorované sklo Silvit 178 ORN-2230

Vzorované sklo Kathedral Min číre ORN-2202

Výrobci dveří nabízejí široký výběr vzorovaných skel. Nerozhodujte se podle obrázků na internetu, navštivte prodejnu a vzorky skel si před rozhodnutím řádně prohlédněte.

Zrcadlové dveře do domu

Zrcadlová skla ve vstupních dveřích (někdy označovaná i jako reflexní) vám přes den poskytnou maximální soukromí. Nikdo zvenčí nevidí dovnitř. Ve skle vidí jen odraz sebe a vnějšího prostředí. Vy ale zevnitř domu o svůj výhled nepřijdete.

Situace se však změní večer, kdy doma rozsvítíte světla. Tehdy se vstupní hala změní doslova na výklad. Kromě toho, zrcadlové sklo je výrazně dražší než vzorovaná skla. To určitě stojí za zvážení.

Otázku soukromí tedy snadno vyřešíte tak, že do izolačního trojskla zakomponujete tabuli mléčného, vzorovaného nebo zrcadlového skla.

Tepelná izolace, tepelné a světelné zisky přes dveře

Použití izolačního trojskla u prosklených vstupních dveří je dnes již nezbytným standardem.

Obecně můžeme říci, že izolační trojsklo má oproti dvojsklu výrazně lepší tepelněizolační vlastnosti, zabraňuje rosení dveří a většinou také lépe izoluje hluk. Použitím trojskla zabráníte tepelným ztrátám, v zimě snížíte náklady na vytápění a v létě zase na klimatizaci.

Kromě toho, že celoskleněné vstupní dveře maximalizují množství získaného slunečního světla, dokážou také měnit sluneční energii na teplo. To se hodí zejména v chladných měsících roku.

Klíčem k efektivnímu využití sluneční energie je optimálně orientovat okna a dveře vzhledem ke světovým stranám a při výběru skla pečlivě sledovat jeho parametry. Kromě dokola omílaného součinitele prostupu tepla přes izolační sklo (Ug) si také všímejte solárního faktoru skla (SF) a světelné propustnosti (LT).

Tip: Vždy požadujte, aby izolační trojsklo obsahovalo teplý distanční rámeček.

Bezpečnost vchodových dveří se sklem

Ochrana před zloději a vloupáním

Vchodové dveře vnímáme jako bránu a hlavní vstup do domu a možná právě proto chceme, aby byly nedobytné. Sklo může vyvolat dojem, že dveře s ním nejsou dostatečně bezpečné.

Pokud však zvolíte vrstvené bezpečnostní sklo (VSG), pak úroveň bezpečnosti zvýšíte. V případě pokusu o rozbití skla drží sklo pohromadě bezpečnostní fólie. Představují tak překážku vůči vniknutí osob nebo předmětů přes rozbité sklo.

Kromě bezpečnostního skla dbejte na to, aby dveře měly minimálně tříbodový zámek, bezpečnostní cylindrickou vložku a kvalitní kování s ochranou proti nadzvednutí křídla dveří.

Celoskleněné dveře s izolačním bezpečnostním sklem představují pro potenciálního vloupávače stejnou bariéru jako stejné dveře s vkládanou dveřní výplní.

Hlinikove vstupné dvere so sklom - SLOVAKTUAL

Uvědomte si, že případný zloděj se do vašeho domu může dostat z míst, která jsou méně na očích. Například z terasy přes posuvné dveře, přes vedlejší dveře, přes okna, včetně těch střešních nebo přes propojenou garáž. Proto přehnané požadavky na bezpečnost vchodových dveří je jen zbytečně prodražuje.

Bezpečnostní sklo ochrání před poraněním

Přes vchodové dveře denně procházíte několikrát. Většinou klidně, občas ale příliš spěcháte. Cestou z nákupu máte plné ruce, možná dovádíte se svým psem nebo se přes vchodové dveře honí vaše děti. Riziko, že vrazíte do skleněných dveří tady zkrátka je.

Myslete nejen na bezpečnost zvenčí, ale také bezpečnost zevnitř.

V ideálním případě by vnější i vnitřní tabule izolačního trojskla měla být bezpečnostní. Buď z exteriéru i interiéru zvolte vrstvená bezpečnostní skla (VSG), případně je z vnitřní strany vhodné i kalené sklo (ESG). Takové sklo bude odolné vůči nárazům. A i kdyby se rozbilo, nevzniknou ostré střepy, které by mohly způsobit poranění.

Minimalistický vzhled celoskleněných dveří

Vstupní dveře se sklem jsou ztělesněním elegance a minimalismu. Obzvlášť vstupní dveře z hliníku působí velmi luxusně. Pro rám hliníkových dveří můžete zvolit jakoukoli barvu či povrchovou úpravu. Můžete je dokonce laminovat v dekoru dřeva.

Velice oblíbené jsou stále ještě antracitové barvy v různých stupních lesku nebo v jemné struktuře.

Dom s vchodovými dverami so sklom

Stále větší oblibě se těší hnědé tóny jako například sépiová hnědá v jemné metalické struktuře (heroal 0812).

Cena vchodových dveří se sklem

Vchodové dveře s izolačním bezpečnostním sklem vycházejí levněji než stejné dveře s dveřní výplní.

Vchodové dveře se světlíky

Pokud trváte na dveřích s designovou výplní a nechcete se vzdát prosvětlené vstupní haly, pak existuje řešení. Kombinujte vstupní dveře se světlíky nahoře nebo po stranách dveří.

Tip: Vyzkoušejte konfigurátor dveří a navrhněte si vlastní konstrukci dveří včetně světlíků.

Konfigurátor dveří SLOVAKTUAL

Můžete také zvolit dvoukřídlé vchodové dveře, kde dominantní část budou tvořit hlavní vstupní dveře s designovou dveřní výplní a do druhého křídla vložíte izolační sklo – čiré, mléčné, vzorované nebo zrcadlové. Druhé dveřní křídlo tak bude plnit funkci bočního světlíku, avšak v případě potřeby jej můžete otevřít a zvětšit vstupní prostor. To může být praktické například při stěhovaní nábytku a pod.

Údržba celoskleněných dveří

Pokud bychom přece jen chtěli najít nějakou nevýhodu prosklených dveří, pak je to nutnost častějšího mytí a leštění. Na skle je zkrátka všechno vidět, šmouhám se nevyhnete. Ne všichni doma otevírají dveře výhradně madlem, že?

Kapky deště také dokážou své. Pomůže, pokud nad vchodovými dveřmi máte stříšku. Ochrání dveře nejen před deštěm, ale také před ostrým sluncem. Oceníte to i tehdy, pokud se vám v hustém dešti nedaří najít klíče od domu.

Ostatní údržba prosklených dveří je shodná s údržbou vchodových dveří s pevnou dveřní výplní. Závisí na materiálu, z jakého jsou dveře vyrobeny. Jinak je třeba pečovat o plast, jinak o hliník či dřevo.

Na co ještě myslet u vchodových dveří?

Podobně jako okna, i vstupní dveře se sklem musí odolávat vnějším vlivům, například větru nebo dešti.

Na celkovou odolnost a těsnost vstupních dveří má vliv několik faktorů: zvolený typ a konstrukce dveří, materiál rámu a výplně, kvalita těsnění, řešení prahu, precizní zpracování ve výrobě a samozřejmě odborná montáž.

Kromě hlavních sledovaných parametrů vstupních dveří, jako je součinitel přechodu tepla, deklarují výrobci také zařazení dveří do tříd průvzdušnosti, vodotěsnosti a odolnosti proti zatížení větrem.

Von-otvarave vstupné dvere so sklom - SLOVAKTUAL

Shrnutí: Výběr vchodových dveří se sklem

Celoskleněné vstupní dveře umožňují maximální prostup denního světla a jejich přímé linie zajišťují nadčasový vzhled. Volba izolačního skla má vliv na úroveň tepelné izolace dveří, úroveň bezpečnosti, průhlednost a míru soukromí.

Při výběru vchodových dveří se sklem se, podobně jako u dveří s pevnou výplní, zaměřte zejména na:

  • vhodnou velikost stavebního otvoru pro dosažení dostatečné výšky a šířky dveří;
  • praktickou konstrukci dveří pro vaše potřeby (jednokřídlé dveře, dvoukřídlé dveře, dveře se světlíkem nad dveřmi, dveře s bočními světlíky, apod.);
  • materiál profilového systému (plast, plast-hliník, hliník, dřevo, dřevo-hliník, kompozit);
  • volbu izolačního trojskla z hlediska izolace, průhlednosti, bezpečnosti;
  • směr otevírání dveří (dovnitř- nebo ven-otevíravé dveře);
  • funkční umístění dveří v domě, vzhledem k okolí i světovým stranám;
  • volbu vzhledu a doplňků (barva dveří, madlo a klika, panty, soklový plech, zavírač dveří a další);
  • zlepšení komfortu (otevírání na otisk prstu nebo numerickou klávesnici);
  • tepelnou izolaci dveří, která je udávána součinitelem přechodu tepla přes dveře (UD);
  • stavební hloubku rámu/křídla dveří;
  • úroveň bezpečnosti, bezpečnostní prvky dveří;
  • srovnání třídy vodotěsnosti, třídy průvzdušnosti a třídy odolnosti vůči zatížení větrem;

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 26.7.2023

Další články