Články Zpět na všechny novinky

Balkónové dveře – velký přehled možností

Balkónové dveře – velký přehled možností

Když se řekne „balkonové dveře“ nebo „balkónové okno“, každý si může představit něco jiného. Proto jsme připravili přehled toho, co naši zákazníci zvyknou nazývat balkónovými dveřmi.

Klasické balkónové dveře

Klasické balkónové dveře, jak je většina z nás zná z panelákových bytů, jsou v podstatě vysoká okna. Mohou být jednokřídlé nebo dvoukřídlé.

Běžné balkónové dveře ovládáte zevnitř okenní klikou a zvenku madlem. Křídlo dveří lze naklonit do sklopné větrací polohy nebo jej otevřít do prostoru.

Jednokřídlové balkónové dveře

Jsou velmi častou volbou v bytech a zpravidla jsou zkombinovány s oknem stejného profilu.

Balkónové dvere s oknom

Při procházení na balkon musíte překročit rám okna, což znamená přibližně 6 až 8 cm – podle typu okenního profilu.

Prechod cez balkónové dvere

Pokud to dispozice bytu při rekonstrukci umožní, rám balkónových dveří může zapustit co nejvíce do podlahy. Zvenku vás limitují odvodňovací kanálky, které musí zůstat nad úrovní dlažby a zevnitř zase křídlo dveří, které by se při otevírání nemělo třít o podlahu. Takovým řešením můžete snížit bariéru na přibližně 4 -5 cm.

Balkónové dveře lze vyrobit i s nízkým prahem, tehdy se však zhorší tepelně izolační vlastnosti a do bytů je nedoporučujeme.

Dvojkřídlové balkónové dveře

Dvoukřídlé balkonové dveře mohou mít uprostřed nepraktický sloupek. Vhodnější je vybrat variantu se štulpem, takže po otevření obou křídel vznikne široký přechod na balkon či terasu.

Dvojkrídlové balkónové dvere otvorené

dvojkrídlové balkónové dvere s mriežkou Slovaktual

 

Profily, z nichž lze ve Slovaktualu vyrobit balkónové dveře, jsou: PASIV, OPTIM, W 77, W 72 a W 65.

 

Terasové dveře

Terasové dveře jsou rovněž vyrobeny z okenního profilu, avšak se širokým profilem křídla, aby bylo možné vložit do křídla cylindrickou vložku a uzamykat je z obou stran. Takové dveře mají oboustrannou kliku. Mohou mít okenní nebo dveřní panty.

V okenářské branži se sice nazývají terasové dveře, ale používají se nejčastěji ve sklepích, bočních vstupech do garáže nebo v zahradních domcích a častokrát s terasou nemají nic společného.

Podobně jako klasické balkónové dveře, i terasovky mohou být vyrobeny s rámem po celém obvodu, který je nutné překračovat. Můžete však zvolit nízký bezbariérový práh, ale opět, za cenu zhoršených izolačních vlastností:

Rez - Terasové dvere s nízkym prahom

 

 

Sklopně-posuvné dveře PSK

Sklopně-posuvné dveře jsou oblíbenou volbou vždy, pokud chceme rozumně využít každý kousek místa nebo prostě musíme šetřit prostorem. Křídlo dveří se neotvírá směrem do pokoje, ale odsouvá se do strany. Propracovaný systém kování umožňuje pohodlnou a hladkou manipulaci jen za pomoci kličky.

PSK posuvné dvere Slovaktual

Větrat můžete buď štěrbinovým větráním, nebo, podobně jako u oken, ve sklopné poloze křídla – tzv. „na ventilačku“.

Díky malé stavební hloubce jsou sklopně-posuvné dveře ideálně v případě rekonstrukcí. Např. při okenním profilu OPTIM je stavební hloubka pouze 76 mm.

Nevýhodou je opět nutnost překračovat okenní rám, jelikož sklopně-posuvné dveře nelze vyrobit s bezbariérovým prahem.

 

Zdvižně-posuvné dveře HST

Největšími benefity zdvižně-posuvných dveří je bezbariérový práh a odsouvání křídla dveří do strany. V porovnání se sklopně-posuvnými dveřmi lze zdvižně-posuvné dveře vyrobit ve větších rozměrech a s těžším izolačním sklem.

HST zdvižno-posuvné dvere

HST portály jsou ideální pro novostavbu, kde lze správně připravit stavební otvor. Stavební hloubka zdvižně-posuvných dveří je výrazně větší než u PSK dveří.

Například sklopně-posuvné dveře OPTIM mají stavební hloubku 76 mm, ale u zdvižně-posuvných dveřích bývá stavební hloubka 178 až 207 mm.

Otočením kliky směrem dolů se křídlo zdvižně-posuvných dveří mírně nadzvedne a po kolejnici jej můžete odsunout stranou. Kdekoliv můžete křídlo zastavit a v dané poloze ho zafixovat otočením kliky směrem nahoru.

Zdvižno-posuvné dvere HST otovorené

Na rozdíl od PSK dveří nelze křídlo HST sklopit do větrací polohy.

Velké a těžké pohyblivé křídlo se ovládá jednoduše a snadno. O to snadněji může při posouvání nabrat vyšší rychlost. Je proto vhodné namontovat i omezovač rychlosti (tlumič), který rozjeté křídlo přibrzdí těsně před dorazem k rámu.

 

Vyžádejte si cenu oken a dveří

 

 

Zveřejněno: 9.6.2020

Další články