Články Zpět na všechny novinky

Proč byste se v práci měli rvát o místo u okna?

Proč byste se v práci měli rvát o místo u okna?

Co podle vás nejvíce ovlivňuje efektivitu zaměstnance? Ergonomické sezení, přístup k nejmodernějším technologiím nebo jsou to finanční benefity? Průzkumy to vidí jasně: kreativní a efektivní jsme zejména tehdy, když nám při práci nechybí denní světlo, výhled a čerstvý vzduch.

Studie Human spaces zkoumala pracovní prostředí 3 600 zaměstnanců z 8 zemí. Výsledkem je, že až 42% zaměstnanců trpí nedostatkem denního světla. Přitom jeho vliv na koncentraci a výkon je značný. Přirozené a správně rozptýlené světlo v místnosti pomáhá snižovat únavu zraku.

Ideální je, když dopadá zepředu a zleva. Denní světlo také udržuje v našem těle vitamin D, který snižuje riziko deprese a posiluje imunitní systém. Pokud tedy chcete být šťastnější a produktivnější, sedněte si k oknu!

 

Každý den se obíráte o 46 minut spánku

Denní světlo ale nemá vliv jen na naši výkonnost během dne. Ovlivňuje i náš spánek. Studie v Journal of Clinical Sleep Medicine sledovala 27 zaměstnanců pracujících v místnostech bez oken a 22 pracovníků v místnostech s dostatkem denního světla. Pracovníci v kancelářích s okny a denním světlem mají delší a kvalitnější spánek než zaměstnanci z kanceláří bez oken. Dokonce denně během pracovního týdne spí až o 46 minut déle než lidé pracující pod umělým osvětlením. Mají také vyšší fyzickou aktivitu a celkově lepší kvalitu života.

slovaktual_denné svetlo

Výhledy nerozptylují

Kreativitu a pracovní výkon ovlivňuje i ​​výhled z okna. Tedy pokud je zdrojem pozitivních vizuálních stimulací. Výhled do přírody a na zeleň zároveň naplňuje instinktivní lidskou potřebu být součástí přírody a být ve spojení se živým systémem i uvnitř budovy.

Čerstvý vzduch = vyšší produktivita

Na pracovní pohodu zaměstnance má vliv také kvalita ovzduší. Obecně je vzduch v budovách znečištěný více než ovzduší venku.  „Vydýchaný“ vzduch silně ovlivňuje naši koncentraci a energii, proto je větrání a dobrá cirkulace vzduchu v místnosti důležitá. Výzkum Světové rady pro šetrné budovy (World GBC) dokonce prokázal, že čerstvý vzduch může zlepšit naši produktivitu o 8 až 11 %.

Od proudění vzduchu se odvíjí i tepelná pohoda zaměstnanců. Vyhláška ministerstva zdravotnictví udává v chladném období jako optimální teplotu v kancelářích 20 – 24 ° C. V létě je optimální teplota pro práci v kanceláři 23 – 27 ° C. Nezanedbávejte ani vlhkost vzduchu. Přípustné hodnoty relativní vlhkosti jsou 30 až 70%. Při vlhkosti vzduchu nad 85% je již ztížené dýchání, čímž se snižuje koncentrace i výkon.

Slovaktual_denné svetlo cez okná

Okna – klíč k paprskům

Projektanti a mnozí zaměstnavatelé si již při návrhu nových budov velmi dobře uvědomují, jak důležité je mít spokojené, zdravé a výkonné zaměstnance.

Klíčový je výběr kvalitních oken. Je potřeba vybrat nejen dostatečně velké rozměry, ale také zvolit optimální izolační hodnoty a vlastnosti skel. V Slovaktuale máte na výběr skla s vysokým prostupem světla, ale na druhé straně také skla s vysokou protisluneční ochranou. Pokud se kanceláře nacházejí v rušném městském prostředí, zajímejte se o protihluková skla. Ty dokáží dramaticky ztlumit rušivé zvuky z ulice i o 52 dB.

Investice do kvalitních a velkých oken se rozhodně vždy vrátí díky vysoké produktivitě zaměstnanců.

 

Shrňme si to

  • Kvalita a ventilace vzduchu – dobře větraná kancelář může zdvojnásobit naši koncentraci a rychlost myšlení;

 

  • Tepelná pohoda – výkon pracovníků může klesnout o 6 %, pokud jsou kanceláře příliš horké, případně o 4 % pokud jsou příliš chladné;

 

  • Denní osvětlení – pracovníci v kancelářích s okny získali o 46 minut více spánku než pracovníci bez nich;

 

  • Potřeba přírody a výhled – efektivita práce se zvyšuje, když zaměstnanci mají z oken výhled na zeleň, přírodu;

 

  • Ticho – efektivita v moderní kanceláři je prakticky nemožná, pokud jsou zaměstnanci příliš rozptylováni pracovním šumem nebo hlukem

 

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 25.4.2017

Další články