Články Zpět na všechny novinky

Jakou barvu oken vybrat pro svůj dům? Jaké jsou trendy?

Jakou barvu oken vybrat pro svůj dům? Jaké jsou trendy?

Řekněme, že jste pevně rozhodnuti pro nová plastová okna, protože vás přesvědčili jejich skvělé parametry, rozumná cena a nenáročná údržba. Zbývá už jen vyřešit otázku barvy, aby všichni doma byli spokojeni.

Výběr barev je prakticky neomezený, má však svá úskalí. Než se definitivně rozhodnete, zamyslete se nad tím, co jsme shrnuli v tomto článku.

Jaké jsou barevné trendy pro plastová okna

Mezi nejoblíbenější barvy plastových oken stále patří bílá barva. Obzvlášť při rekonstrukcích bytů v bytových domech, aby se nenarušila vizuální jednota bytového domu.

Dalším důvodem, proč se zákazníci rozhodnou pro bílá okna je jejich výhodná cena a krátký termín dodání. Bílá plastová okna jsou přece jen nejlevnější ze všech oken na trhu.

A pak je zde část stavebníků, kteří jednoduše považují bílá okna za nadčasová a volí je i v případě novostaveb rodinných domů.

Barevná okna z vnějšku, bílá okna zevnitř

Plastová okna s jednostrannou laminací jsou nejoblíbenější a nejčastější volbou v případě novostaveb rodinných domů.

Pokud si pro vnější stranu oken vyberete dekor dřeva, pak budou od ulice vypadat jako dřevěná. Potěší vás, že údržba takových „dřevěných“ oken je nenáročná a nesrovnatelně jednodušší než u skutečných dřevěných oken.

Můžete také zvolit fólii v antracitové barvě, ať už v hladké nebo strukturované. Z dálky budou antracitová okna dělat dojem hliníkových oken.

Bílá barva oken z interiérové strany je velmi praktická a nerušivá. Poskytuje větší volnost při zařizování interiéru. Nejen dnes, ale zejména za pár let. K bílým oknům se hodí jakýkoli nábytek, závěsy či dekorace. Pokud vás v budoucnu omrzí design a barva současného nábytku, jednoduše jej vyměníte za nový a na okna nemusíte brát ohled.

Kromě vylepšení vzhledu plastových oken laminovací fólie zároveň chrání okno před povětrnostními vlivy a UV zářením.

Zvyšují odolnost oken a prodlužují jejich životnost.

Plastová okna v oboustranné laminaci

Oboustranně barevná okna preferuje nejmenší skupina zákazníků. Nejčastěji přitom volí antracitová okna nebo okna imitující různé druhy dřeva v různé struktuře, v tmavých i bledých tónech.

V kombinaci s velmi precizním svarem V-perfect lze dosáhnout skutečně věrné imitace dřevěných oken jak z exteriéru tak z interiéru.

Ke každé fólii jsme předvolili barvu pantů tak, aby rámy a panty spolu co nejvíce ladily. Můžete si připlatit za elegantní skryté panty a poté jejich barvu řešit nemusíte.

Abyste předešli překvapení při přebírání oken, zajímejte se také o to, jaké barvy je plastový profil, na který se laminuje vybraná fólie. Jedná se o tu část profilu, kterou uvidíte jen při otevření okna a která se nelaminuje. U laminovaných oken může být hnědá, antracitová ale také bílá.

Barva oken souvisí s barvou střechy i fasády

Pro okenní rámy doporučujeme vybrat stejnou barvu jako pro vchodové dveře. Při výběru dekoru také myslete na to, jak budou okna a dveře působit v kombinaci s barvou fasády, střechy, plotu či garážových vrat nebo dokonce dlažby.

Zároveň s okny vybírejte také barvu žaluzií a rolet, rámů síťky proti hmyzu a parapetů. Některé méně časté laminace nemusí mít ve svém výrobním sortimentu dostupné všichni výrobci doplňků.

Nejoblíbenější fólie pro plastová okna:

  • Antracit hladký
  • Zlatý dub
  • Antracit vrúbkovaný
  • Nussbaum (Orech)
  • Irish Oak (Írsky dub)

TOP 5 farieb laminácie okien v roku 2023

Tento žebříček se dlouhá léta příliš nemění. Antracit, Zlatý dub i Nussbaum jsou dlouhodobě nejoblíbenější barvy plastových oken.

Nové trendy mezi standardními fóliemi

Stále častěji si naši zákazníci volí i netradiční fólie jako je například ultra matná Sépiová hnědá (Sepiabraun) či Vlámské zlato (Flemish Gold). Obě fólie Slovaktual aktuálně zařadil do bezpříplatkového standardu.

Mezi 25 standardními laminacemi naleznete také trendové novinky. Laminovací fólie Woodec mimořádně realisticky imitují dřevo, nejen na pohled ale i na dotek. Zastavte se u našich prodejců ve vzorkové prodejně, třeba je rozhodně vidět živě.

Woodec Sheffield Oak alpine – F4703002:

Woodec Sheffield Oak alpine - Woodec F4703002

Zdá se vám to pořád málo? Pokud vámi preferovanou fólii nenajdete v našem standardním vzorníku, nic se neděje. Vyrobíme vám okna, jaká chcete. Jen musíme prověřit aktuální dostupnost, dodací termín a cenu nestandardní folie.

Barevná okna vyžadují výztuhu i vlepované sklo

U plastových oken, která jsou vystavena přímému a intenzivnímu slunečnímu záření, doporučujeme volit bledší barvy okenních rámů. Tmavé barvy okenních rámů se zejména na jižní straně domě přehřívají mnohem více než bledá okna.

V létě může povrchová teplota vnější strany tmavých okenních rámů dosáhnout 65 až 80°C. Přitom v klimatizovaném interiéru je pokojová teplota přibližně jen 22°C. To znamená, že materiál vnější strany křídla okna se ve srovnání s materiálem v interiérové straně roztahuje a dochází k tlakům na průhyb okenního rámu a okenního křídla. Otevírání a zavírání tmavých a nekvalitních oken může být v létě náročnější. Tmavé okno trpí více než bílá nebo bledá okna.

Vhodným řešením je ochrana oken ochrana oken před sluncem vnějšími žaluziemi, roletami, pergolou nebo jiným způsobem stínění.

Ve Slovaktuale do všech barevných oken vkládáme pevné ocelové výztuhy a zároveň do profilu okenního křídla vlepujeme izolační sklo. Tmavá plastová okna si díky tomu zachovají tvarovou stálost, rámy se nebudou prohýbat a okenní křídla nebudou „sedat“. Máte tak jistotu, že manipulace s barevnými okny bude po dlouhá léta komfortní a spolehlivá.

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 7.8.2023

Další články