Články Zpět na všechny novinky

Bezpečnostní okna a dveře chrání váš domov před krádežemi a vloupáním

Bezpečnostní okna a dveře chrání váš domov před krádežemi a vloupáním

V České republice došlo v roce 2021 podle policejních statistik k více než 32 000 vloupáním do rodinných domů, bytů a chat (14 181 vloupání do rodinných domů, 9 872 vloupání do bytů a 8 118 vloupání do chat).

Přitom zlodějům můžeme jejich nekalé záměry snadno překazit. Základem je prevence. Stačí dodržovat několik zásad chování a chytře vybrat bezpečností prvky domu nebo bytu, především bezpečnostní okna a dveře. Na to, jak můžete předcházet takovým nepříjemným událostem a zvýšit bezpečnost svých domovů se podíváme v dnešním článku.

Bezpečnostní okna a dveře

Okna a dveře jsou logicky nejčastějším místem neoprávněného vstupu do našich domovů. Proniknout do vašeho domu nebo bytu trvá zlodějům často jen pár vteřin.

Mnozí z nás to zlodějům svým chováním i zbytečným šetřením usnadňují. Okna i dveře přitom mohou disponovat celou řadou bezpečnostních prvků, které při vhodné kombinaci mohou zlodějům jejich snažení značně komplikovat. Při výběru oken a dveří  v případě nové stavby nebo rekonstrukce proto myslete i na bezpečnost.

Bezpečnostní třída dveří

Dveře a okna zařazujeme do 6 bezpečnostních tříd, které najdeme v technických normách, konkrétně ČSN EN 1627 až 1630. Od roku 2012 označujeme bezpečnostní třídu dveří na stupnici RC1 až RC6 (Resistance Class). Setkat se můžete také s dříve používaným označením bezpečnostní třídy dveří zkratkou BT (Bezpečnostní Třída).

Čím vyšší třída, tím je pro zloděje náročnější dveře překonat. Bezpečnostní třída udává jejich odolnost, tedy jak dlouho konkrétní dveře odolají usilovné snaze zloděje o jejich překonání. A nejde jen o konstrukci a materiál samotných dveří, ale také kování, zámky, zámkové vložky nebo doplňkové mříže či další bezpečnostní prvky.

Dodatečné zabezpečení dveří

Dodatečné zabezpečení starých dveří je také možné, raději ho ale svěřte odborníkům. Pozor na v praxi stále oblíbenou instalaci více jednoduchých zámků. Ta bezpečnost vašich dveří nijak výrazně nezvýší a naopak snižuje komfort, protože musíte dveře otevírat s použitím více klíčů. Raději zvolte například dodatečnou instalaci vícebodového kování, vícebodové závory nebo bezpečnostních mříží. Dveře můžete doplnit také celou řadou moderních a tzv. “chytrých” prvků jako snímače pohybu, alarm nebo kamery. Možné je také propojení těchto zařízení s vaším mobilním telefonem.

TIP: Nezapomínejte na bezpečnost dveří do garáží, sklepů, na terasách a balkonech. Nejen vstupní dveře si zaslouží při výběru zvýšenou pozornost. Kritickými místy jsou také přechodové dveře z garáží a sklepů do domu a zloději se po vniknutí do sklepa nebo garáže přes ně mohou dostat do obytných částí domu.

Bezpečnostní okna

Také okna řadíme do bezpečnostních tříd dle úrovně jejich bezpečnosti. Ta je závislá na počtu a kombinaci bezpečnostních prvků, které zvyšují odolnost vůči snaze zloděje o vypáčení křídla okna z rámu a vloupání do objektu. Při výběru oken se zaměřte na tyto hlavní bezpečnostní prvky:

  1. Vrstvené bezpečnostní sklo

Skládá se ze dvou a více tabulí skla spojených pomocí bezpečnostní PVB fólie, která je velmi pevná a zabraňuje vniknutí předmětů či osob přes rozbité sklo. Proto se tato skla používají i pro ochranu před vloupáním. Čím větší počet PVB fólií, tím vyšší ochrana. Základní ochranu před vandaly a zloději poskytuje sklo se 2 fóliemi. Střední úroveň ochrany dosáhnete u skel s minimálně 4 PVB fóliemi. Takové sklo odolá méně závažnému, ručně vedenému útoku.

  1. Vlepované sklo

Zasklení je ve většině okenních křídel vsazeno volně, pomocí zasklívací lišty. U plastových oken můžete pro vyšší bezpečnost zvolit sklo vlepované, které zajišťuje větší tuhost křídla, odolnost před vloupáním a má také lepší zvukově-izolačního vlastnosti.

  1. Celoobvodové okenní kování s přítlačnými válečky ve tvaru hříbku

Tento speciální tvar přítlačných válečků se zachytí do protějšího kusu v okenním rámu a zvyšuje odolnost proti vypáčení křídla okna z rámu. Čím více takových bodů v celém okenním rámu máte, tím je okno odolnější.

  1. Zajišťovací nebo zamykací klika a ochrana proti odvrtání kliky

Obyčejné kliky mohou představovat slabé místo. Zejména u plastových oken je možné je z vnější strany provrtat. V přízemních domech a patrech, na terasách a balkonech proto doporučujeme zamykací kliky s ochranou proti odvrtání. Zamykací kliky jsou praktické také ve veřejných budovách, pokud například nechcete, aby s okny mohl kdokoliv a kdykoliv manipulovat.

  1. Snímač otevřeného okna a alarm

Tato elektronická zařízení zaznamenají otevření okna a v kombinaci s alarmem v případě vloupání do vašeho domova vydávají hlasité tóny, což může případného zloděje odradit od pokračování ve snaze vniknout do domu nebo bytu. Snímače otevřeného okna i alarmy vás také mohou upozornit zprávou na váš mobilní telefon v době vaší nepřítomnosti.

  1. Vnější doplňkové rolety, okenice a mříže

Vnější rolety představují oproti vnějším žaluziím lepší ochranu před krádežemi. V kombinaci s bezpečnostními vodícími lištami, zesílenou koncovou lištou, s motorickým ovládáním a pojistkou proti vytlačení jsou pro zloděje skutečnou překážkou.

Další tipy pro větší bezpečnost domu nebo bytu

Pozorní sousedé

Když plánujete delší pobyt mimo domov, požádejte své sousedy, rodinu nebo blízké, aby váš dům nebo byt pravidelně kontrolovali a všímali si pohybu osob. Dobří a pozorní sousedé mohou ochránit vaši nemovitost před vloupáním.

Simulujte přítomnost

Vytvořte dojem, že i v době delší nepřítomnosti v domě nebo bytě někdo pobývá. Zajistěte pravidelné vybírání schránky, nenechávejte všechny žaluzie a rolety zatemněné a můžete nechat před vchodovými dveřmi pár starých bot. A samozřejmě se veřejně “nechlubte”, že vyrážíte pryč (zejména na sociálních sítích).

Chytré domy

S pomocí moderních inteligentních systémů řízení domu můžete přes internet nebo svůj mobilní telefon ovládat venkovní rolety a žaluzie nebo osvětlení. Na dálku můžete třeba i zalévat zahradu. Cenově dostupné jsou už dnes i kamerové systémy a pohybová čidla se vzdálenou obsluhou prostřednictvím mobilních telefonů.

Ovládanie domácnosti na diaľku cez aplikáciu

Cennosti uložte do trezoru nebo bezpečnostní schránky

Nikdy neukládejte hodnotnější věci ve sklepech, na balkonech nebo ve společných prostorách. U cenností zvažte jejich umístění do trezoru, sejfu nebo bezpečnostní schránky.

Pojištění

Dobré pojištění nemovitosti a domácnosti je základ. Mnoho pojistek je ale uzavřeno na nedostačující částku. Hodnota domu nebo bytu se při pořizování nového vybavení a s novými zájmy a koníčky mění. Nezapomeňte pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat, jinak vám hrozí podpojištění a pojistné částky už by nemusely na pokrytí škod stačit. Pohlídejte si také rozsah pojištění, jednotlivé pojišťovny se od sebe liší, některé například nezahrnují do pojištění zařízení zahrady.

Dva pohledy na bezpečnost oken

Zveřejněno: 23.9.2022

Další články