Články Zpět na všechny novinky

Dva pohledy na bezpečnost oken

Dva pohledy na bezpečnost oken

Chcete mít doma okna, která zloděj jen těžko překoná? Myslete tedy na kvalitní kování, PVB fólie ve skle a uzamykatelnou bezpečnostní kličku. Třída odolnosti vám napoví, jaké pomůcky a jaký čas musí pachatel vynaložit na vloupání se dovnitř.

 

1. Bezpečná okna zvenčí

Každý prvek, kterým dokážeme zvýšit bezpečnost oken, je vítaný. Zvýšení bezpečnosti řešíme například bezpečnostním sklem či okenním kováním s přítlačnými válečky ve tvaru hříbku. Ten se chytí do protikusu v okenním rámě a zvýší tak odolnost vůči vypáčení okenního křídla z rámu. Čím je počet takových bodů vyšší, tím je okno odolnější vůči vypáčení.

Co se týče samotného skla, tak úroveň ochrany vrstveného bezpečnostního skla zlepšuje například použití většího počtu PVB fólií. Ty vytváří ve skle tzv. “mezivrstvy”.

  • Základní úroveň ochrany proti vandalismu vám poskytne třída P1A – P2A, což znamená, že mezi dvěma skly musí být alespoň 2 PVB fólie.
  • Střední úroveň ochrany reprezentují třídy bezpečnostních skel P3A-P4A, kde jsou mezi dvěma skly vložené minimálně 4 PVB fólie. Takové sklo odolá méně závažnému, ručně vedenému útoku.
  • Aby sklo dostatečně dlouho odolávalo i promyšleným útokům pachatele, je potřebné mezi dvě skla vložit alespoň 6 PVB fólií. Tím sklo dostáváme do zvýšené úrovně ochrany, do třídy P5A.

bezpečnostný čap slovaktual maco

Normovaná bezpečnost oken

Pokud hovoříme o normované bezpečnosti, zařazujeme okna či dveře do normovaných bezpečnostních tříd RC1 až RC6. Zkratka RC je odvozená z anglického Resistance Classes. Každá třída vyjadřuje odolnost oken proti pokusu o vloupání, resp. jiné násilné vniknutí. Závaznou normou je zde EN 1627.

Při zařazování do normovaných bezpečnostních tříd vždy posuzujeme okno jako celek. To znamená, že pro danou třídu bezpečnosti musíme použít nejen adekvátní okenní kování obsahující bezpečnostní body na všech uzávěrech, ale zároveň vlepovaná bezpečnostní skla či bezpečnostní kličku (např. MACO TRESOR). Velký důraz musíme klást také na zabudování oken do stavebního otvoru, na který jsou kladené přesné požadavky.

V třídě RC2 musí okno odolat minimálně 3 minutám fyzického násilí zloděje, který používá jednoduché nářadí na páčení (například šroubovák). Okno musí mít bezpečnostní zasklení podle EN 356 P4A a musí být vybavené okenní kličkou se zámkem nebo blokovacím tlačítkem s odolností 100 Nm. Pod kličkou je vložená podložka zabraňující vyvrtání.

V třídě RC3 okno dokáže odolat minimálně 5 minutám zloději, který používá páčidlo dlouhé alespoň 71 cm, další šroubovák, ruční mechanickou vrtačku a případně další ruční nářadí. Okno v této třídě musí mít bezpečnostní zasklení podle EN 356 P5A, okenní kličku se zámkem nebo blokovacím tlačítkem s odolností 100 Nm a podložku proti vyvrtání.

 

Dodatečné zabezpečení

V případě otvorových výplní jsou třídy bezpečnosti RC4, RC5 A RC6 prakticky nerealizovatelné. Pro jejich dosažení je nutné využít další dodatečné zabezpečení jako jsou mříže, pevné rolety, vnější uzamykatelné žaluzie, okenice apod.

Pokud necháváte svůj dům nebo byt delší dobu bez dozoru, k vašemu klidu přispěje také využití některých z dostupných alarmů. V případě vloupání do vašeho příbytku přes okno či dveře vydávají hlasité vysoké tóny, případně dostanete sms upozornění na váš mobilní telefon.

uzamykateľná kľučka

2. Bezpečná okna zevnitř

Na bezpečnost oken se však nestačí dívat jen z hlediska ochrany majetku či soukromí, ale také z hlediska ochrany zdraví. Obzvlášť u velkých prosklení je tato otázka na místě.

I v tomto případě je vhodné využívat vrstveného skla s PVB fóliemi. Díky obzvlášť vysoké pevnosti a přilnavosti PVB fólií se při rozbití skla  střepy k fólii přichytí a zabraňují řezným ranám a úrazům (třída 2B2), případně dokonce ochrání osoby proti propadnutí prosklením, když se okno nešťastnou náhodou rozbije (třída 1B1).

Pamatujte také na uzamykatelnou bezpečnostní kličku. Slouží nejen na ochranu před násilným vniknutím zvenčí, ale zároveň také jako dětská pojistka.

Vyberte si bezpečné okno

Zveřejněno: 10.10.2016

Další články