Články Zpět na všechny novinky

Okna do dětského pokoje. Víte, na co je třeba myslet?

Okna do dětského pokoje. Víte, na co je třeba myslet?

Dětský pokoj není jen tak ledajaký pokoj. Je to herna. Je to ložnice. Je to místo, kde se děti učí. Děti zde dělají první kroky a bezstarostně objevují svět kolem sebe. Proto nábytek i nová okna vybírejte obzvláště pečlivě. V dětském pokoji by naše děti měly být vždy v bezpečí.

Klidný spánek nejen v noci.

Nedostatek spánku může poznamenat vývoj dítěte a vést k poruchám jeho chování. Pokud nechcete, aby vaše dítě bylo podrážděné, nesoustředěné nebo hyperaktivní či dokonce agresivní, vytvořte mu prostor pro nerušený spánek. Kromě pohodlné postýlky je základem ticho a tma.

Zvukotěsná okna utlumí hluk z ulice

Pokud jsou okna v dětském pokoji orientována do rušné ulice, pak vyberte okna s protihlukovými skly. To, do jaké míry dokážou okna tlumit hluk, vyjadřuje index neprůzvučnosti Rw. V podstatě tento index říká, o kolik decibelů dokáže zavřené okno snížit hluk z vnějšího prostředí.

Při výběru izolačního zasklení proto vybírejte trojsklo s co nejvyšší hodnotou Rw (dB).

Vezměte si taková okna s Rw 40 až 45 decibelů. Ty dokáží ztišit hluk z městské dopravy až na úroveň šepotu.

Zvukotěsná skla si budou děti pochvalovat nejen během spánku, ale také tehdy, když se budou muset soustředit na učení.

Stínění oken změní den na noc.

Ve městech je v noci tolik světelného smogu, že není vidět hvězdy. Během úplňku je toho světla ještě více. Přitom tma je pro kvalitní a hluboký spánek nezbytná, neboť spánkový hormon melatonin se tvoří pouze ve tmě.

Pro důkladné zatemnění dětského pokoje jsou důležité venkovní rolety nebo venkovní žaluzie ve tvaru „Z“. Do dokonalosti to dotáhnete kombinováním s vnitřními závěsy. Ty by ale měly být řádně uchyceny, aby je dítě nedokázalo stáhnout.

Pokud se vaše dítě bojí tmy, pak úplně zatemněte až když usne. Určitě to nezkazte tím, že mu necháte během celé noci vytažené rolety nebo rozsvícené světlo.

Tip na článek: Tipy, jak snadno zlepšit kvalitu spánku

Bezpečnost oken nade vše

Děti zkoumají všechno a všude. A nejzajímavější svět je za okny. Ani se nenadějete a po prvních krůčcích jsou najednou na okenním parapetu. Krátce nato už dojdou na okenní kliku.

Zvolte uzamykací okenní kliku

Aby děti nedokázaly okna otevřít, nestačí obyčejná okenní klika. S ní si snadno poradí. Díky uzamykací okenní kličce spolehlivě zamknete okno klíčkem.

Jen pozor, nenechávejte klíček v dosahu dětí, neboť ty od vás opravdu odpozorují úplně všechno.

Okno můžete takovou klikou uzamknout buď v zavřené poloze nebo ve sklopné poloze pro větrání.

Dobrá věc je také dětská pojistka. Jedná se o jednoduchý doplněk okenního kování, který se namontuje do rámu a křídla okna. Výhodou je, že takto uzamčené okno můžete otevřít do sklopné polohy a větrat.

Dětská pojistka pro plastová okna

Detská poistka na okná

Dětská pojistka pro hliníková okna

Detská poistka pre hliníkové okná

I uzamykací klika i dětská pojistka lze namontovat i dodatečně na již osazené okno.

Bezpečnostní sklo je bezpečné

Děti se rádi honí, skáčou vymýšlejí. Všichni jsme takoví byli.

Sourozenci se často strkají a nejednou po sobě házejí všelijaké věci. Dobře trefené okno se může rozbít a padající střepy je mohou zasáhnout a zranit. Proto stojí za to připlatit si za bezpečnostní skla.

Máte dvě možnosti.

Buď si do těchto oken vyberete tvrzené kalené sklo (ESG), které se při silném nárazu rozbije na řadu drobných neostrých kousků. Nemají ostré hrany. Na takto rozsypaném skle se sotva říznete i v případě, že na něj náhodně stoupíte nebo jej ze země sbíráte.

Pokud máte v dětském pokoji velká francouzská okna nebo balkonové dveře, je lepší použít z interiéru vrstvené bezpečnostní sklo (VSG).

Znamená to, že tabule izolačního trojskla směřující do interiéru je složena ze dvou tabulí skla, které jsou spojeny minimálně jednou bezpečnostní PVB fólií. Pokud do takového skla dítě bezhlavě vrazí, sklo se sice rozbije, ale všechny střepy zůstanou přilnuté k bezpečnostní fólii a dítě přes okno nepropadne ven.

Plastová okna mají měkčí hrany

Při výběru oken vždy doporučujeme navštívit showroom a okno si také ohmatat. Podobně, jako by to udělalo vaše dítě. Je pravda, že plastová okna působí měkčím dojmem už na pohled. Ve skutečnosti jsou měkčí i na dotek. Mají méně ostrých hran, zvláště pokud se bavíme o otevřeném okenním křídle.

Pokud je dítě právě tak vysoké, že má spodní hranu otevřeného křídla akorát ve výšce hlavy, pak i toto může být určitým rizikem. Při výběru oken přejeďte prsty po rohu a hraně křídla plastového i hliníkového okna a rozhodněte se sami.

Denní světlo je k učení nejlepší

Čím větší okna, tím více přirozeného denního světla budete v dětském pokoji mít.

Při dobrém světle si vaše děti nebudou kazit oči, budou vitálnější a učení jim půjde mnohem lépe.
Pokud v dětském pokoji nemáte nebo neplánujete velká okna, pak si dejte záležet na tom, aby alespoň skla v oknech měla co nejvyšší prostup světla. Ten se udává koeficientem světelné propustnosti (LT) a vyjadřuje kolik procent slunečního záření propustí izolační sklo dovnitř. Z pohledu zisků denního světla tedy platí, že čím je hodnota LT vyšší, tím lépe.

Tip na článek: Proč byste se v práci měli rvát o místo u okna?

Umístění okna

Jste ve stadiu, kdy teprve připravuje projekt? Potom si také dobře rozmyslete, kam okno umístíte i vzhledem k zařízení dětského pokoje. Víte už, kde bude stůl k učení? Světlo by mělo dopadat zleva a mělo by být co nejrovnoměrněji rozptýleno do celé místnosti.
Okno by také nemělo být v těsné blízkosti dětské postýlky. Preferujete-li větrání otevřeným oknem po celou noc, pak určitě nechcete, aby dítě spalo v průvanu.

Okna, přes která neprofukuje

Teplo domova je nejvíce cítit právě v dětském pokoji, ne?
O teplo v dětském pokoji se zase postarají kvalitní okna, která dobře a spolehlivě těsní a přes která v zimě neztrácíte drahé teplo. Nechcete přece, aby vaše dítě bylo často nachlazené nebo trpělo bolestmi v uších z průvanu.

Při výběru oken si všímejte jejich tepelně izolačních vlastností. Úroveň tepelné izolace okna vyjadřuje součinitel prostupu tepla přes okno Uw. Jeho hodnota by měla být co nejnižší.

Určitě by hodnota Uw měla být někde mezi 0,70 až 0,85 W/(m2K).

Na starších oknech zkontrolujte, zda přes ně neprofukuje. Můžete k tomu použít například hořící svíčku. Pokud je plamen po celém obvodu okna klidný, je to v pořádku. Pokud tančící plamen odhalí slabá místa, pak je třeba nastavit přítlak okenního křídla, případně vyměnit nefunkční okenní těsnění.

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 20.9.2023

Další články