Články Zpět na všechny novinky

Jak zazimovat nedokončenou stavbu?

Jak zazimovat nedokončenou stavbu?

Stavíte a nestihnete stavbu před zimou dokončit? Zajistěte ji nejen před zloději, ale také proti škodám, které na vaší stavbě může napáchat zimní počasí.

I přes moderní technologie a pokrok ve stavebních materiálech a postupech představují mráz, sníh a vlhkost pro většinu nedokončených staveb riziko. Praktický přehled jak na zazimování stavby najdete v našem článku.

Dřevostavba nebo zděná stavba snášejí zimu rozdílně

To, jak vaše nedokončená stavba přežije zimu, ovlivňuje technologie výstavby. Tedy použité stavební materiály a způsob jejich vzájemného spojení. Technologii suché výstavby používají někteří výrobci montovaných dřevostaveb. U takové výstavby jsou mokré procesy minimální, stavba probíhá tzv. suchou cestou a vybrané práce tak mohou pokračovat i v zimě.

Ani dřevostavby se ale bez řady mokrých postupů v určité fázi výstavby neobejdou. A všechny zděné stavby probíhají tzv. mokrou cestou výstavby. Už z názvu je zřejmé, že největší problém pro nedokončenou stavbu představuje právě voda a pokles venkovních teplot pod bod mrazu. Před sněhem, deštěm a mrazem potřebujete svoji stavbu chránit a stavební práce zastavit.


Dodavatelsky nebo svépomocí?

V zásadě můžete jakoukoliv stavbu postavit tzv. „na klíč“ (plně dodavatelsky), svépomocí nebo kombinací dodavatelských a vlastních prací. Každý způsob výstavby má své výhody a rizika. Jedním z velkých a častých problémů je odpovědnost za případné škody, který by špatné zazimování mohlo způsobit.

I v případě dodavatelského způsobu výstavby si pohlídejte, že je vaše nedokončená stavba dodavatelem dostatečně zajištěna proti vlivům zimního počasí. Ani nemusíte být stavební odborník, když se vám „něco nezdá“, upozorněte dodavatele, ptejte se a trvejte na nápravě. Sníh a vlhkost na místech krovu nebo nosné konstrukce domu mohou v budoucnu přinést velké starosti.


Stavební materiály v zimě

Běžné stavební práce je nejlepší provádět při teplotách nad 5 °C. Existují sice moderní materiály, které umožňují některé mokré procesy provádět i v mírných mrazech, ale obecně kritická a hraniční je pro stavebníky teplota pod -5 °C.

Beton, zdění a mráz

Ani beton, ani zdící malta nejsou pro práci v mrazech vhodné. I když existují zimní varianty, rizika představuje i případná vlhkost, sníh nebo déšť. Navíc spojovací materiály, ale také cihly a ostatní stavební materiál by měly být při práci suché.

Penetrace, nátěry a barvy

Těmto materiálům a pracím zima také nesvědčí. Ať už jde o syntetické nátěrové hmoty, laky na vodní bázi, fasádní nebo interiérové barvy, či penetraci a impregnaci zdiva nebo dřeva. Všechny tyto materiály fungují ideálně při teplotách nad 10 °C. Mráz je nenávratně poškodí a materiály při nízkých teplotách nemohou správně fungovat.

Lepidla

Pro své fungování potřebují odpařování vody nebo ředitel. Proto například silikonové tmely, lepidla na obklady nebo montážní pěny fungují nejlépe při vyšších teplotách okolo 20 °C. Pokud takové teploty nedokážete zajistit ani uvnitř rozestavěné nemovitosti, budete muset ukončit práci i uvnitř stavby.

Instalace nebo výměna oken v zimě

Montáž nebo výměna oken v zimě je možná, protože speciální montážní pěny umožňují pracovat až do teplot -10 °C. My doporučujeme provádět práce při teplotách nad 5 °C. Jen tak se můžete spolehnout na opravdu kvalitní usazení a utěsnění oken ve stavebních otvorech. Mráz a nízké teploty mají negativní vliv na rychlost tuhnutí pěny a také izolační fólie v mrazu nepřilne dokonale.

U novostaveb navíc nemusíte mít možnost vytopit vnitřní prostor domu. Ten v případě výměny oken u hotové obydlené stavby významně zlepšuje teplotu prostředí pro provedení prací, kdy samotná výměna jednoho okna obvykle zabere sotva několik hodin.

Zkrátka a dobře, když chcete okna instalovat v zimě, pak pouze za příznivého zimního počasí, kdy neprší, nesněží a teploty neklesnou pod 5 °C.

Jak zazimovat nedokončenou stavbu

Způsob ochrany se bude lišit podle stupně rozestavěnosti a dokončení dílčích prací na stavbě. Pokud je vaše stavba už pod střechou, nebo máte dokonce udělané rozvody uvnitř stavby, potřebuje ji chránit jinak, než když máte na pozemku jen odkrytou nezastřešenou konstrukci domu či základovou desku.

  • Izolujte, vypusťte nebo zajistěte temperování už vybudovaných rozvodů vody.
  • Zajistěte ochranu základních nosných konstrukcí stěn a stropů. Nejlepší je stihnout stavbu před příchodem zimy zastřešit. V opačném případě musíte konstrukci zakrýt tak, aby do stavby nesněžilo a nepršelo. O něco nákladnější variantou zajištění stavby bez střechy je vybudování provizorního krovu.
  • Zakryjte také stavební otvory a celou stavbu uzavřete. Nepotřebujete ji dokonale utěsnit, ale zabránit pronikání sněhu a deště dovnitř stavby. Úplně vám stačí osadit otvory pro okna a dveře jednoduchými dřevěnými rámy s fólií.
  • I základová deska si zaslouží ochranu. Zakryjte ji fólií a zabraňte tak dlouhodobému působení vody a vlhkosti.
  • Pokud je stavba pod střechou, nebo i jen provizorně zakrytá, nezapomeňte na správný odvod srážkové vody. Aby vám voda netekla po obvodových zdech a nehromadila se u základů domu.
  • Stavební materiály, včetně pojiv, nátěrů a barev, skladujte v teple a suchu. Materiály, které musíte nechat venku, zakryjte a zajistěte proti vlhkosti od země i z vnějšku.
  • Pokud je stavba v pokročilejší fázi výstavby, instalujte alespoň základní zabezpečovací prvky proti krádežím.
  • Určitě běžte během zimy svoji stavbu několikrát zkontrolovat. Nebo poproste nejbližší sousedy, aby vám na stavbu dohlédli.

Pojištění nedokončené stavby
Pojištění nemovitosti a domácnosti chrání dokončené nemovitosti: byty, rodinné domy a rekreační objekty. Existuje také pojištění, které kryje škody na rozestavěné nemovitosti. Když máte na svém pozemku stavbu v pokročilejší fázi výstavby, a třeba také stavební stroje a materiál, chraňte ji pojištěním.

Na co se takové pojištění vztahuje a jak funguje si přečtěte v našem dalším článku Okna, dveře a další zařízení stavby ochrání pojištění nedokončené stavby.


 

Zveřejněno: 14.11.2023

Další články