Rosný bod

Rosný bod je vyjádřen hraniční teplotou, při které je vzduch maximálně nasycen vodními parami.

Čím má vzduch vyšší teplotu, tím větší objem vodních par dokáže absorbovat a udržet. Jakmile se vzduch ochladí pod teplotu rosného bodu, nastává kondenzace vodních par.

Příklad z praxe

Uvažujme, že v místnosti je relativní vlhkost vzduchu 55 % a místnost je vytopená na 22 °C. Teplota rosného bodu je podle tabulky 12,6 °C.

Pokud se tedy na určitém místě v místnosti vzduch ochladí pod teplotu 12,6 °C jeho schopnost udržet vodní páry se sníží a přebytečná voda se vysráží. To můžete pozorovat například tehdy, vyjmete-li z chladničky dobře vychlazenou plechovku piva a postavíte na stůl. Zaručeně se orosí.

Více k tomuto tématu naleznete v článku Rosení plastových oken. Proč vzniká a jak mu zabránit?

Rosný bod - tabuľka