Články Zpět na všechny novinky

Vedlejší vchodové dveře: můžete na nich ušetřit?

Vedlejší vchodové dveře: můžete na nich ušetřit?

Obvykle se jedná o vedlejší vstup do domu, do sklepa, do garáže nebo do technické místnosti. Vedlejší vstupní dveře mohou sloužit také jako vstup na terasu či do zahrady. Častokrát jsou zvoleny i pro vstup do zahradního domku.

A někdy opravdu není potřeba investovat do vedlejších vchodových dveří stejnou částku jako do hlavních vchodových dveří. Jindy se zase snaha o úsporu nemusí vyplatit. Shrnuli jsme faktory, které je dobré při výběru vedlejších vstupních dveří zvážit. Dozvíte se, kdy „úspora“ při jejich výběru dává smysl.

Vedlejší vchodové dveře: můžete na nich ušetřit?

Obvykle se jedná o vedlejší vstup do domu, do sklepa, do garáže nebo do technické místnosti. Vedlejší vstupní dveře mohou sloužit také jako vstup na terasu či do zahrady, častokrát jsou zvoleny i pro vstup do zahradního domku.

A někdy opravdu není potřeba investovat do vedlejších vchodových dveří stejnou částku jako do hlavních vchodových dveří. Jindy se zase snaha o úsporu nemusí vyplatit. Shrnuli jsme faktory, které je dobré při výběru vedlejších vstupních dveří zvážit. A kdy “úspora” při jejich výběru dává smysl.

Jak často vedlejší dveře používáte

I vedlejší vchodové dveře musí splňovat celou řadu technických nároků z pohledu materiálu, izolačních vlastností, bezpečnosti nebo velikosti, ale rozhodující pro výběr dveří je frekvence jejich používání.

Tedy jak často budete přes tyto dveře procházet, jak často je budete otevírat a zavírat. Je zřejmé, že u vchodových dveří, které vám budou sloužit jako občasný či nouzový vstup do domu, můžete nároky na jejich odolnost snížit.

Zatímco pro hlavní a nejvíce namáhané vchodové dveře doporučujeme zvolit hliník, jako vedlejší dveře do garáže výborně poslouží také plastové nebo plast-hliníkové vstupní dveře.

Tepelná izolace vedlejších vchodových dveří

Jestliže vedlejší vstupní dveře navazují na další prostory, jsou tedy dveřmi přechodovými. Navazující prostor garáže, sklepa nebo chodby slouží jako dodatečný izolační prostor a samotné dveře mohou mít nižší tepelně-izolační vlastnosti.

Pokud však vedlejší dveře spojují vnitřní obytné prostory domu s vnějším prostředím, věnujte při jejich výběru pozornost úrovně tepelné izolace (UD) stejně jako u hlavních dveří.

Na vzhledu vedlejších dveří tolik nezáleží

Většinu vchodových dveří můžete použít jak pro hlavní, tak vedlejší vstup do domu. V praxi však málokdo zvolí stejný design dveří jak pro hlavní vstup tak pro boční vstup do domu.

A kromě materiálu právě design vedlejších dveří poskytuje největší prostor pro úspory na jejich ceně.

Hlavní vchodové dveře do domu bývají esteticky výraznější. Často si u nich vybíráme různý příplatkový design, ozdobné prvky jako například vyfrézované drážky, vystouplé lizény nebo zapuštěné nerezové aplikace či výřezy se sklem. Také jsme ochotni zaplatit za příplatkové barvy nebo masivnější madlo. To vše se promítá i do vyšší ceny. Vedlejší vchodové dveře naopak mohou působit velmi nenápadně.

Věděli jste, že stejný designový model dveří můžete při různém provedení dostat za různou cenu? Dveře s oboustranně překrytým křídlem jsou dražší, než dveře s vkládanou dveřní výplní.

Dražší hliníkové vchodové dveře s oboustranně překrytým křídlem (model 215)

Vchodové dvere s obojstranne prekrytým krídlom

Levnější plastové dveře s vkládanou dveřní výplní (stejný model 215)

Vchodové dvere model 215 s vkladanou dvernou výplňou


S pomocí online konfigurátoru vchodových dveří si můžete usnadnit jejich výběr. Díky vložení dveří do obrázku vašeho domu navíc získáte jasnější představu o tom, jak by vybrané dveře mohly na vašem domě vypadat. V rámci vizualizace vybíráte z mnoha prvků a můžete dveře přizpůsobit vašemu vkusu a potřebám:


U obou typů dveří platí, že by měly svým designem ladit s celkovým charakterem stavby. U novostaveb je to samozřejmostí, při rekonstrukcích  a výměně dveří u starších staveb občas naše snaha ušetřit vede k necitlivým estetickým zásahům do celkového designu stavby.

Bezpečnost zadních vchodů

Pokud vaše vedlejší vchodové dveře vedou do zadních částí domu a jsou mimo dohled váš, sousedů nebo z ulice, nešetřete na bezpečnostních prvcích. Bezpečnostní třída dveří určuje, jak rychle případný zloděj dveře překoná, u zadních dveří může často nikým nepozorován získat více času. Zadní vedlejší vchodové dveře by tedy měly mít minimálně stejnou úroveň bezpečnosti jako dveře hlavní.

Tip: Doporučujeme vždy zvolit dveře s tříbodovým zámkem a v případě celoskleněných dveří nezapomeňte na bezpečnostní izolační sklo (VSG).

Navíc doporučujeme zvážit použití bezpečnostních doplňků v podobě kamer nebo alarmu.

Pokud vedlejší dveře vedou do samostatného sklepa nebo zahradního domku, kde nemáte uskladněny žádné velké poklady, pak platit za zvýšenou bezpečnost asi nedává smysl.

Zvažte vhodné rozměry dveří

Zatímco hlavní vchod do domu bývá řešen velkoryse, boční vstup do garáže by měl vyhovovat jen praktickým požadavkům.

Uvědomte si, k čemu budete vedlejší vstup využívat. Pokud kromě běžného přechodu osob zamýšlíte tyto dveře využít i na stahování nábytku, pak na velikosti dveří záleží – a také to ovlivňuje jejich cenu.

Světlo procházející přes vedlejší vchodové dveře

Vedlejší vchodové dveře třeba nemusíte tak často používat pro vstup a odchod z domu, ale v mnoha případech mohou dobře posloužit jako zdroj světla do zadních a vedlejších nebytových prostor domu. Více denního světla získáte nejen výběrem správného modelu dveří s výřezy se sklem, ale také rozšířením dveří o boční světlíky nebo nadsvětlík.

Hluk z dílny ve sklepě nebo garáži

Nároky na zvukovou izolaci a přenos hluku nemusí být u vedlejších dveří tak vysoké, pokud vedou do sklepa nebo garáže. Tyto prostory představují samy o sobě další bariéru pro pronikání hluku z vnějšího prostředí.

Na druhou stranu hodně záleží na vašem životním stylu a koníčcích. Pokud budete mít v rodině kutila, který využívá garáž nebo sklep jako dílnu a používá i hlučné nářadí, doporučujeme naopak zvukovou izolaci nepodcenit. Stejně nepříjemné může být i startování aut v garáži v případech, kdy garáž navazuje přímo na obytný prostor domu.

Směr otevírání vedlejších dveří

Přestože se hlavní vchodové dveře nejčastěji otevírají dovnitř, u málo používaných vedlejších dveří můžete zvolit otevírání směrem ven. Vedlejší vstupní dveře často vedou do dílny, garáže nebo zadní chodby, kde pro vnitřní otevírání nemusí být tolik prostoru. Na cenu dveří však směr otevírání nemá vliv.

Více o vchodových dveřích zde

Zveřejněno: 27.11.2022

Další články