Články Zpět na všechny novinky

Plastová vs. hliníková okna: Výhody, cena, životnost

Plastová vs. hliníková okna: Výhody, cena, životnost

Koupí oken do domu předchází důkladný výběr. Hlavně proto, že si je vybíráte na dalších 20 či 30 let. Ať už plastová nebo hliníková, z obou můžete mít maximální užitek. Porovnejte jejich výhody, cenu či životnost.

Šetříme na úniku tepla a chráníme své soukromí

To, na čem určitě při výběru oken záleží, jsou jejich izolační schopnosti. Do jaké míry propustí teplo zevnitř a jak dokáží zamezit hluku, který přichází z ulice?

O tepelné izolaci oken jste si mohli přečíst podrobné informace v nedávném článku na našem blogu. V článku o zvukové izolaci jsme zase řešili, což je index neprůzvučnosti Rw, jak jej porovnat, a které prvky okna zvýší nepropustnost hluku z vnějšího prostředí. Předtím, než se pustíte do dalšího čtení, Vám doporučujeme nastudovat si uvedené články.

Dilema: plast či hliník?

Jak to i v životě chodí, vše má své pro a proti. Tato fráze se nevyhýbá ani materiálům, které se používají na výrobu oken. Nejčastějšími z nich jsou plast, dřevo či hliník. Stále častěji se setkáváme i s jejich kombinacemi. Tak vznikají plastovo-hliníková či dřevo-hliníková okna. Víme, že hliníková okna jsou výrazně dražší, než ta plastová. Vždy se však při výběru je třeba dívat na to, co za danou cenu získáme, případně, co jsme ochotni obětovat a ušetřit.

Obecně:

  • Pokud požadujete nízkou cenu i výborné izolační vlastnosti, plastová okna mohou být pro vás dobrou volbou. Ujistěte se, že mají tři celoobvodové těsnění a trojsklo s teplým rámečkem. Důležitá je i stavební hloubka, která napovídá o izolačních vlastnostech rámu i o tom, jak tlusté izolační sklo je možné osadit do křídla. Nejpodstatnějším a směrodatným ukazatelem je však hodnota Uw – součinitel prostupu tepla přes okno jako celek.

 

  • Pokud toužíte po velkých oknech na velké stavební otvory, hliník bude tím správným řešením. Hliník se totiž méně deformuje a kroutí jako plast, takže je vhodný i jako profil na velká a těžká okna. Při velkoplošných oknech je tím pádem možné mít i úzký rám, a tím vytvořit hezčí designový dojem a získat ještě více světla pro svůj interiér.

 

  • Hliníková okna mají obecně o něco horší index prostupu tepla přes rám okna, což souvisí s tepelnou vodivostí hliníku. V moderních hliníkových oknech jsou však tepelné mosty přerušeny různými technologiemi do takové míry, že se z hlediska tepelné izolace vyrovnají plastovým, nebo je dokonce dokáží předstihnout. Příkladem je toto hliníkové okno.

 

  • Pokud je pro vás hliníkový vzhled důležitý, zvolte kombinaci materiálů, a to plastu a hliníku. Docílíte ho tak, že profil okna bude vyroben z plastu, ale z exteriérové části bude povrch doplněný o hliníkový klip. Hliníkový klip si můžete nechat nastříkat libovolnou RAL barvou nebo upravit laminací. Okno takto získá dražší vzhled a vyšší odolnost vůči povětrnostním vlivům, ale přitom zůstane cenově dostupné většině z nás.

Porovnání životnosti

To, kolik vám okno vydrží, samozřejmě závisí i na výrobci a jeho údržbě. Plastové okno má obecně životnost 35 až 50 let, přičemž hliníkové okno se „dožije“ od 80 do 100 let. Hliník si, navíc, díky povrchové úpravě HWR, zachovává delší stálost barev a lesk. Zkrátka lépe odolává povětrnostním vlivům a také požáru.

Je údržba náročná?

Ani o jeden z těchto typů oken není náročný na údržbu. Každý výrobce vám dá doporučení, jak dané okno správně udržovat. Ať už v případě plastu nebo hliníku, je vhodné jednou ročně umýt gumové těsnění saponátem a natřít ho silikonovým olejem. Tímto způsobem se zajistí dlouhá životnost a funkčnost těsnících částí. Zeptejte se také prodejce, jak správně promazávat kování a vodící drážky, aby všechno fungovalo tak, jak má.

Pohodlie domova a pohľad z okna

Výhody plastových i hliníkových oken jsou rozdílné – které vyhovují právě vám?

Zda zvolit plastová nebo hliníková – rozhodněte se podle toho, co od oken očekáváte. Pokud máte omezený rozpočet a nepotřebujete velkorozměrná okna, budou vám stačit ta plastová. I v jejich případě se však důkladně podívejte, jaký mají součinitel prostupu tepla, možnosti těsnění, kolik mají skel či jakou stavební hloubku dosahují.

Hliníková okna vás potěší v případě, kdy jste nároční na design a také velikost oken v domě. Jejich cena je však několikanásobně vyšší než u oken plastových či dřevěných. Střední alternativou je spojit plastový profil okna s hliníkovým krytem (s povrchovou úpravou eloxovaný hliník, laminát či RAL), čímž získáte skvělá okna za rozumnou cenu.

Přejeme hodně štěstí při výběru.

 

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 18.8.2016

Další články