Články Zpět na všechny novinky

Máte nové vchodové dveře? Které z doplňků vám chybí?

Máte nové vchodové dveře? Které z doplňků vám chybí?

Reprezentují a chrání, ze zápraží dokážou vytvořit elegantní, půvabný i extravagantní prostor. Nejen vchodové dveře, ale také doplňky k nim jsou tvůrcem celkového dojmu okolí vchodu a zástupcem při plnění nároků bezpečnosti a funkčnosti. Jaké doplňky se hodí k vašim novým vstupním dveřím?

Vchodové dveře představují spojení precizní výroby, kvalitních materiálů, tepelněizolačních vlastností a působivého designu. Tyto vlastnosti jsou charakteristické také pro doplňky, které se nacházejí v jejich těsné blízkosti nebo jsou přímo jejich segmentem. Kdy jsou komfortem a kdy neodmyslitelnou součástí bydlení?

Časem zjistíte, že stříška nad vchodové dveře je nutnost

Není pravidlem, že přístřešek nad vchodové dveře je automatickou součástí rodinných domů, bytových obzvlášť. I proto existují různorodá praktická a zároveň estetická řešení, která poskytují účinnou ochranu vstupním dveřím i osobám, které se pod nimi právě nacházejí (například během odemykání dveří při nepříznivém počasí).

Funkčnost je prvořadá, avšak nezapomínejte na to, že přístřešky nad vchodové dveře by měly splňovat i reprezentativní funkci. V opačném případě by mohly narušit jinak atraktivní vizuál exteriéru. Zachovejte stylovou jednotu – vchodové dveře a přístřešky by měly po designové stránce korespondovat. Naštěstí, sortiment v tomto směru přináší několik možností pro milovníky klasiky, nevšednosti i minimalismu.

Strieška nad vchodové dvere z mliečneho skla

Dřevěné stříšky nad vchodové dveře nebo raději ty z kovu?

Materiál je spíše otázkou osobních preferencí. Určité atributy výběru však má smysl neopomenout:

  • Odolnost konstrukce – promítne se do její životnosti a vliv bude mít také na samotný vzhled. Je vítáno, disponuje-li vlastností bezúdržbovosti a dokáže odolávat vysokým teplotním rozdílům či UV záření (přístřešky nad vchodové dveře ze dřeva proto nejsou vždy jasným favoritem, avšak kvalitní ochranné nátěry umí podat pomocnou ruku, akorát s nutností péče).
  • Přiměřená velikost – rozměry zaváží jednak při funkčnosti, a jednak při vizuálním výsledku. Je důležité přehodnotit několik alternativ a brát v úvahu i to, co všechno se v okolí vchodových dveří nachází (fasáda/obklad stěn, typ osvětlení, exteriérové doplňky, jako květináče apod.). Trh nabízí malé i XXL varianty.
  • Typ a světelnost – je třeba počítat s tím, že stříška nad vchodové dveře ze dřeva bude propouštět méně světla než například samonosná hliníková konstrukce s polykarbonátem. Zde pak výběr závisí také na tom, jaké jsou celkové světelné podmínky v okolí budovy a na jakou světovou stranu je vchod orientován. Přístřešek může být rovný, obloukový, prodloužený, s bočním překrytím, zástěnou apod.

Ať už se jedná o moderní stříšky nad vchodové dveře, designové pergoly, nebo v tradičním stylu laděné dřevěné přístřešky nad vchodové dveře, jednoznačně platí, že prodlužují životnost vchodových dveří a od neduhů počasí chrání i jejich okolní prostor.

 

Světlo nad vchodové dveře – pohodlí i bezpečí

Exteriérové osvětlení dokáže nabídnout mnohem víc než jen samotné světlo při odemykání dveří. Venkovní lampy umístěné u vchodu spadají do kategorie centrálního osvětlení a dokáží přispět k vyšší bezpečnosti vašeho bydlení.

V této oblasti jsou nápomocná svítidla s pohybovým senzorem, která se aktivují při detekci pohybu a mohou tak upozornit na nechtěné návštěvníky. V první řadě však slouží pro váš komfort a bezproblémovou orientaci ve tmě. Do jisté míry jsou také šetrnější k nákladům za energie.

Pokud jste vaše vchodové dveře vybírali opravdu precizně, byla by škoda jejich osvětlení nevěnovat pozornost. Společně totiž mohou učinit vchod do domu ještě efektnější. Například, umístěním svítidel na zeď z levé i pravé strany dveří.

Příjemnou atmosféru navodí světla s horním a dolním rozptylem. Ověřenou klasikou i nadále zůstávají stropní svítidla. Mosazné lucerny nebo přisazená bodová svítidla – styl je sice záležitostí osobitého vkusu, ale při výběru nezapomínejte, že mají mít hodnotu IP krytí minimálně 44.

 

Kukátko versus kamera na vchodové dveře

Průzor na dveřích nacházel využití především v bytových domech. Záměrně jsme použili minulý čas, protože dveřní kukátko se v současnosti stává běžným komponentem vchodových dveří novostaveb a rekonstruovaných rodinných domů. Jedná se však o jeho inovativní verzi, digitální kukátko. V obou případech je hlavním účelem monitorování prostoru před vašimi dveřmi. V tom druhém vás potěší i řada dalších funkcí.

Pořízení fotografie, krátký videozáznam při stisknutí zvonku, pohybový senzor, noční vidění, monitorování přes smartphone, alarm – ano, průzor na dveře může fungovat i jako bezpečnostní systém. Některé typy jsou nenápadné a vypadají jako klasické panoramatické kukátko, jiné, vyšší a prémiové řady, spolehlivě zaznamenají každou osobu před dveřmi a umí se postarat o „evidenci návštěvníků“.

Digitálne kukátko pre vchodové dvere

Na rozdíl od přístřešků a osvětlení představuje kukátko na dveře s kamerou spíše luxusní záležitost. Pro některé domácnosti je však taková forma diskrétnosti a ochrany nezbytností. Dobrou zprávou pro milovníky designu je, že nejen technologická úroveň je vytříbená. Na atraktivitě vašich vchodových dveří tak neubude.

S dekorováním pomohou květináče před vchodové dveře

Některé svátky jsou skvělou příležitostí k vytvoření specifické atmosféry jak v interiéru, tak v exteriéru. K oblíbeným patří zejména vánoční výzdoba před vchodové dveře.

Vchod do domu však může příjemnou atmosférou oplývat nepřetržitě. Stačí zvolit správné doplňky. Květináče a designové nádoby na okrasné rostliny jsou skvělým příkladem toho, jak si po celý rok udržet okolí vchodových dveří esteticky přitažlivé.

Vôké vchodové dvere a kvetináče

Vysoké, podlouhlé, z obou stran dveří nebo umístěné na jedné straně, například ve dvou různých výškových provedeních – přece jen můžete popustit fantazii o něco více než při volbě vchodových dveří. V kombinaci trvale zelených dřevin nebo kvetoucích rostlin jednoduchým způsobem dosáhnete výsledku, který definuje vás a zároveň podtrhuje samotný vzhled vašeho domu.

Vchodové dvere SLOVAKTUAL s mliečnym sklom, s e-key prístupom a   dekorácia s kvetináčmi a drevinami

Příslušenství ke vchodovým dveřím neplní jen dekorační funkci. Je také ochráncem soukromí a vybavení bydlení, kterému zároveň prodlužuje životnost. Proto k jeho výběru nezapomeňte přistupovat s rozumem a s citem pro nadčasovost.

Zveřejněno: 28.1.2022

Další články