Články Zpět na všechny novinky

Nejkrásnější vánoční výzdoba před vchodové dveře

Nejkrásnější vánoční výzdoba před vchodové dveře

Vchodové dveře jsou vstupní branou každého domova. Vítáte u nich své hosty, přátele i rodinu. Byla by proto škoda, kdybyste podcenili jejich sváteční vánoční výzdobu. Přinášíme vám několik kreativních trendů, pomocí kterých vykouzlíte hotové zázraky a dveře ozdobíte nejkrásnějšími dekoracemi.

Vianočná výzdoba vchodových dverí

Víte o tom, že zdobení vchodových dveří není v našich končinách žádnou novinkou? Znáte vánoční tradice, které se pojí právě s vchodovými dveřmi? Jaké materiály a barvy jsou aktuálně trendy? Co se hodí k vašim vchodovým dveřím? Víte, jak jednoduše připevnit vánoční věnec tak, aby držel na svém místě a zároveň tak, abyste si dveře nezničili? V článku vám odpovíme na všechny otázky.

Dekorace minulosti

Dekorování vstupu do domácnosti není žádný novodobý výmysl z kýčového vánočního filmu. Stačí se podívat na antické stavby, sloupořadí, sochy a vycifrované vstupní brány.

Speciální výzdoba na počest různých událostí nesměla chybět ani v našich zeměpisných šířkách. Před příchodem křesťanství se v období Vánoc slavil zimní slunovrat. Keltové, jejichž tradice pronikla i na naše území, si věšeli nad vchodové dveře jmelí. Šlo totiž o jedinou, jim známou rostlinu, která ke svému životu nepotřebovala půdu a na první pohled ani vodu. Bylo pro ně doslova posvátné. Využívali ho ve své magii a věřili, že jim zajistí ochranu před zlými duchy. Zajímavé je, že se tato tradice dosud zachovala zejména na Britských ostrovech a v Irsku.

imelo nad vchodovými dverami

Dveře se zdobily i voňavým chvojím, které mělo zajistit přátelským lesním duchům útočiště. Později, po příchodu křesťanství, zelené větvičky během kruté zimy přinášely naději z očekávání radostné události – příchodu Ježíše Krista.

Vianočný čečinový veniec s granátovým jablkom na vchodových dverách

Během adventu, když se věřilo, že živé navštěvují duše z opačné strany, potírali naši předkové vstupní dveře česnekem. Ten měl zajistit, že do domu vstoupí jen duše s dobrým úmyslem. Nevšední vánoční vůně, že?

Moderní vánoční dekorace před vchodové dveře

V současnosti si své bydlení během adventu zkrášluje většina z nás. Dominantou je vánoční stromeček, chybět nesmí adventní věnec a chvojí. Někdo má rád okázalejší zdobení, jiný upřednostní moderní a strohé dekorace. Jedno je však jisté – zapomenout nelze na prostor před vchodovými dveřmi a na dveře samotné.

Jde přece o vstup do vašeho mikrosvěta. Zároveň dekoracemi vykouzlíte úsměv na tváři kolemjdoucím a sousedům. Ať je jakkoli, už samotný vchod by měl vytvářet harmonický celek s interiérem.

Hliníkové dvere Slovaktual - vianočná výzdoba

Barevné variace vhodné k vašim dveřím

Zmiňovanou harmonii dosáhnete respektováním stylu a barvy (dekoru) vašich dveří. Dekorace je třeba zvolit tak, aby nezanikly, ale podtrhly jedinečnost vašeho bydlení. Trend posledních let zní – méně je více. Na své si tak přijdou milovníci minimalismu. Naopak právě na Vánoce se nemusíte omezovat počtem doplňků a výzdob. Zdá se, že ať máte rádi jakýkoli styl, právě během nich máte volnou ruku.

Nabízíme vám několik barevných tipů, které vám pomohou při hledání vánočních dekorací k vašim vstupním dveřím.

Vianočmá výdzoba bielych domových dverí

Bílá a červená

Říká se, že elegance nikdy nevyjde z módy. Stejně je tomu i v případě červeno-bílé vánoční kombinace. Máte-li doma bílé plastové dveře, rozhodně jim sluší červená. Nudná klasika? Za nás určitě ne. Decentní a výrazné zároveň? Určitě ano.

Vstup do domu s dominantnou bielou farbou a červeno-zelenou výzdobou

Biele dvere a vianočná výzdoba v staroružovej farbe

Tón v tónu se šedou

Pokud jsou vaše vstupní dveře hliníkové, tedy většinou šedé barvy, dokonale se k nim hodí výzdoba v odstínech starorůžové, rose gold nebo stříbrné. Osvětlení zvolte ve studených tónech bílé. Přestože hliníkové dveře mohou na první dojem působit nově a moderně, vyniknou při nich zimní dekorace ve formě starých sáněk nebo bruslí zavěšených na dveřích.

Vianočný veniec zavsený pomocou stuhy na dverách Slovaktual

Dřevo a cherry

Líbí se vám dveře v dekoru dřeva nebo cherry? Červené dekorace by u nich zanikaly. Mohly by působit nudně a prvoplánově. Dekor dřeva má svoji strukturu, která sama o sobě působí poměrně výrazně. Právě zde je místo pro minimalismus barev. Bohaté zdobení chvojím ve spojení s osvětlením v teplých odstínech bude harmonicky korespondovat s přírodním vzhledem laminace dveří.

Dvere v dekóre dreva ozdobené vianočným vencom

Netradiční zelené dveře

V případě, že jste pro vaše dveře zvolili laminovací fólii zelené barvy, určitě se nebojíte nových trendů. K zeleným dveřím se však zelené chvojí nehodí, že? Červená je poměrně výrazná, ale mohla by působit prvoplánově. Zkuste svoji výzdobu vchodových dveří ladit do bílé. Nápaditý, nevšední a výrazný. Takový bude vstup do vašeho domova.

jednoduchý veniec na vianočné dvere

Jak připevnit věnec na vchodové dveře?

Úplně nejčastější vánoční dekorací na vchodových dveřích je věnec. Ať už byste ho tam rádi měli pro jeho symboliku, tradici, nebo se vám jen líbí, připevnit jej na dveře nemusí být jednoduché. Zejména pokud si je nechcete zničit, případně nechcete (nemůžete) do dveří vrtat, zejména pokud jde o kvalitní hliníkové nebo plastové dveře. Co s tím?

vianočný veniec na vstupné dvere

Oboustranná lepicí páska

Tento způsob zavěšení vánočního věnce není vhodný pro každý typ dveří. S oboustrannou páskou nepřilepíte ani chvojí. Pokud má vaše dekorace spolu s dveřmi hladký povrch, tento chytrý pomocník je jednoduché řešení.

Nylon

Zde máte hned dvě možnosti. Mají-li vaše dveře průzor (nespisovně se mu říká i kukátko), věnec pomocí nylonového vlákna zavěste na něj. Pro stabilnější zavěšení nechte vlákno delší a přes horní okraj dveří jej upevněte z vnitřní strany.

Pokud průzor nemáte, resp. se vám toto řešení nezamlouvá, doporučujeme vám pořídit si dva věnce. Jeden bude z vnější strany dveří, druhý z vnitřní. Propojíte je nylonovým vláknem a opět prověsíte přes horní okraj vchodových dveří. Je to chytré řešení a pohledem na dekoraci se potěší nejen kolemjdoucí, ale i vy doma. Nezapomeňte však, že vánoční věnce by měly mít podobnou hmotnost.

vianočný veniec zavesený na stuhe

 

Háček s přísavkou

Jednoduché a neinvazivní řešení. Háček s přísavkou koupíte téměř v každém obchodě s domácími potřebami. Už jen najít takový, který udrží váš vánoční věnec.

Věříme, že jsme vám poskytli spoustu zajímavých inspirací a tipů. Teď už se snadno zorientujete v barvách a stylech dekorací před vchodové dveře. Pokud by vám k dokonalému pocitu z vánoční výzdoby chyběly ty správné vchodové dveře, určitě si prohlídněte naši bohatou nabídku vstupních dveří. Objevíte v ní kvalitní hliníkové nebo plastové vchodové dveře, které si můžete nakombinovat dle vašich požadavků.

 

Vianočná výzdoba pred vstupom do domu

Zveřejněno: 9.12.2021

Další články