Články Zpět na všechny novinky

Skvělé tipy pro tmavý byt: Jak dostat do bytu více světla?

Skvělé tipy pro tmavý byt: Jak dostat do bytu více světla?

Každý máme v bytě alespoň jednu místnost, ve které je permanentní tma. Pokoj, ve kterém se musí svítit už od třetí odpoledne a kde nikdy nejsou vhodné podmínky ke čtení a dalším činnostem. Někteří z nás mají tu smůlu, že mají podobné limity ve všech pokojích. Intenzita světla v bytě výrazně působí na naši náladu a kreativitu. Světlé místnosti působí pozitivně a optimisticky. Pojďme se podívat, jak můžeme účinně bojovat s depresivní tmou.

Svetlo v byte

Důvody, kvůli kterým se některé pokoje (ale i celé byty) stávají tmavými “kobkami”, můžeme rozdělit na ty, které můžeme ovlivnit a ty, které nejsou v našich silách. Pokud bydlíte na typickém panelákovém sídlišti, kde jsou vedle sebe postavené desítky paneláků, je možné, že před vašimi okny stojí další panelák a sluneční světlo se do vašeho bytu nedostane nikdy. Podobný případ může nastat také v obcích, které jsou položené v hlubokých údolích a průsmycích.

Na druhé straně stojí důvody, které můžeme reálně ovlivnit. Často pochází z nesprávných rozhodnutí bývalých majitelů bytu.  Jde například o špatné rozmístění nábytku, stěny vymalované tmavou barvou a podobně.

Máme 8 skvělých tipů, jak můžete svůj byt prosvětlit.

Ať už jsou důvody nedostatečného světla ve vašem bytě jakékoliv, situace se dá vylepšit některými ověřenými kroky. Pro zesvětlení bytu doporučujeme následující opatření:

1. Větší okna = více světla

Velikost oken přímo souvisí s množstvím světla, které pronikne do vašeho domu. Pokud máte možnost ovlivnit tento bod a z typických malých venkovských oken udělat francouzská okna, určitě tuto možnost zvažte.

Zlepšení přinese i náhrada dvoukřídlých oken za jedno větší jednokřídlé okno, kde je méně rámů a více skla.

vymena dvojkrídlových okien za jednokrídlové

2. Rozmístění pokojů

Někdy stačí jen vyměnit pokoje mezi sebou. Máte na spaní příliš světla, ale obývací pokoj a pracovnu máte tmavou? Pokud jsou pokoje přibližně stejně velké, vyměňte je. V ložnici tolik světla nepotřebujete. Poraďte se také s interiérovým designérem. Malý rekonstrukční zásah do dispozice bytu ho může výrazně prosvětlit.

3. Světlé barvy

Byt samozřejmě rozzáří světlé barvy na stěnách. Světle modrá a bílá navíc kromě zesvětlení také opticky rozšiřuje prostor.  Často může tento krok přinést světlo na úkor útulnosti, ale to už vyřeší drobné doplňky anebo pestrý stylový koberec.

Barvě věnujte pozornost také na oknech. Doporučujeme volit okna, která mají z vnitřní (interiérové) strany bílou barvu. Zvenku mohou být klidně v dekoru dřeva anebo v jakékoli barvě, která ladí s fasádou domu. Fasáda přeci jenom zůstává dlouhé roky stejná.

V interiéru je praktické používat bílé rámy oken – interiér přeci jen obměňujeme častěji. Neutrální bílá okna jsou proto praktičtější, zkombinujete je s jakýmkoli zařízením bytu. Bílá barva většinu světla nepohlcuje, ale odráží ho zpátky do prostoru. A nám přeci jde o víc světla!

4. Závěsy a záclony

Ty pomalu ale jistě vychází z módy. Drží se na nich totiž prach a navíc nepropouští dostatek světla.

Mnohem lepší variantou jsou rolety nebo žaluzie, které se snadno udržují a v případě potřeby se dají okamžitě vytáhnout a vpustit tak do bytu všechno dostupné světlo.

5. Rozmístění nábytku

Umístění nábytku jde ruku v ruce s jeho barvami, věkem a velikostí. Obrovské, staré a tmavé skříně nikam neschováte a navíc nepůsobí dobře. Šikovné moderní skříňky bílé barvy v kombinaci se světlými dřevěnými dekoracemi dodají vašemu bytu požadovaný vzhled. Na místě je proto otázka: “Potřebujeme právě tento kus nábytku?” Někdy stačí věci vytřídit a těch nepotřebných se jednoduše zbavit.

6. Interiérové dveře se sklem

Máte v celém bytě plné dveře? Nebylo by vhodné některé z nich vyměnit za dveře se skleněnou výplní? Vybrat si můžete dveře se strukturovaným povrchem ale i úplně průhledné.

7. Umělé osvětlení

Svítivost žárovek, umístění lamp a typy svítidel dokážou nepřímo navodit pocit, že je byt sám od sebe dostatečně světlý. Dnešní LED svítidla vyzařují světlo v různé barvě. Teplé žluté světlo má hodnotu přibližně 2700-3000 Kelvinů (K). Nejvíc se přibližuje klasickým žárovkám. Denní světlo nejlépe nahradí světelný zdroj s přirozenou barvou světla přibližně 4000-4500 K a hodí se do většiny místností. Případně však můžete zvážit také svítidla, při kterých je možné plynule měnit intenzitu a barvu světla..  

8. Doplňky

Ani na ty nesmíme zapomenout. Vhodně umístěné zrcadlo či obraz dokáže v místnosti vyvolat úplně jiný pocit.

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 1.8.2023

Další články