Články Zpět na všechny novinky

Protipylové sítě do oken: Účinná pomoc při pylové alergii

Protipylové sítě do oken: Účinná pomoc při pylové alergii

Počet lidí, které trápí nějaká forma alergie, podle názoru lékařů i dalších odborníků, stále poroste. Různé statistiky uvádějí v Česku přes 2 miliony alergiků a subjektivně vnímá nějaké potíže spojené s alergií až 9 z 10 Čechů.

V dnešním článku se zaměříme na sítě do oken, které vám v pylové sezóně pomohou zmírnit případné alergické potíže. Jedná se vlastně o sítě proti hmyzu, které omezují také průnik pylu a prachu z vnějšího prostředí do vaší domácnosti.

Jak se chovat v pylové sezóně

Vyhnout se zcela pylu nebo prachu není možné. Svým chováním ale můžete kontakt s nimi výrazně omezit a zmírnit tak nepříjemné alergické projevy.

  • Po pobytu venku si opláchněte obličej, můžete se osprchovat a umýt si vlasy, pyl a prach zachycený ve vlasech vás může dráždit.
  • Nechoďte na procházky, když je suché a větrné počasí. Sucho a vítr zvyšují koncentraci pylu v ovzduší.
  • Venku noste čepici a brýle. Po příchodu domů nechejte venkovní oblečení mimo obytné prostory, nejlépe ho rovnou vyperte.
  • Během jízdy autem mějte zavřená okna.
  • Nesušte vyprané prádlo venku.
  • Sekejte kolem domu pravidelně trávu, aby nemohla dorůst do své plné zralosti.
  • Pokud je to možné, také srst svých mazlíčků čistěte častěji nebo se kontaktu s nimi vyhněte úplně. Srst je zdrojem pylu, který se v ní během procházky zachytí.
  • Častější úklid nikoho nepotěší, ale je také důležitý. Nezapomínejte pravidelně čistit filtry vzduchotechniky.
  • Větrejte buď v noci, nebo brzy ráno, kdy je pylu v ovzduší nejméně.
  • Do své domácnosti můžete pořídit čističku vzduchu.
  • Doplňte vaše okna a dveře sítěmi proti hmyzu a pylu. Podle zvoleného materiálu zabraňují nejen létání hmyzu přes okno, ale dokáží zachytit i jemné částice pylu nebo prachu.

Protipylové sítě do oken a dveří

Na trhu najdete několik variant řešení okenních sítí, které se liší pracností a samozřejmě vstupní investicí. Pokud jste zruční kutilové, sítě do oken můžete nainstalovat sami. Dávejte ale pozor na to, ať při laické instalaci okna nepoškodíte. Neodborný zásah do rámu nebo křídla okna může mít negativní dopad na jeho funkční vlastnosti.

Jednotlivé síťoviny se liší materiálem, tloušťkou a barvou vláken, hustotou a velikostí ok.

To vše má vliv na jejich pevnost a odolnost, průhlednost, propustnost slunečních paprsků a UV záření, a také propustnost pylových a prachových částic.

Sítě jsou nejčastěji vyrobeny z plastu nebo z poplastovaného skelného vlákna a různých tkanin (někdy je výrobci označují jako mikrotextilie nebo microfleece).

Kvalitnější sítě jsou vyrobeny z hliníku, nerezu nebo sklolaminátu. Ten vydrží déle než klasické PVC sítě. Je odolnější vůči povětrnostním vlivům, mrazu, UV záření i domácím mazlíčkům a má i větší barevnou stálost.

Na co si dát pozor při výběru vhodné sítě proti pylu

Hustší síťovina propouští nejen méně pylových částici, ale také méně slunečních paprsků.

Běžné a kvalitní síťky proti hmyzu jsou vyrobené ze skelných vláken potažených plastem. Tloušťka vlákna se pohybuje kolem 0,28 mm a velikost oka je cca 1,65 × 1,5 mm. Na jedné straně taková síťovina propustí až 68 % světla, dokáže ale zastavit jen hmyz a částice s průměrem větším než 1,5 mm.

Pokud chcete zabránit průchodu menších částic do domácnosti, potřebujeme hustší síťovinu. Například Termoscreen s velikostí oka 1,3 × 1,2 mm zachytí i částice menších rozměrů.
Ještě lepší ochranu proti pylu i roztočům vám poskytnou plisované sítě do oken.

Novinkou na trhu okenních sítí jsou sítě s nanovlákennou membránou RESPILON AIR®, která vytváří bariéru nejen pro hmyz, roztoče a pyl, ale také pro prach, smog, výfukové plyny, mikroorganismy a bakterie. Dokáže zastavit částice až do velikosti 1,5 µm.

Protipylové sítě v podobě metrového materiálu

Nejlevnější řešení pro domácí kutily.  Nevýhodou takového řešení je vlastní montáž. Musíte správně spočítat potřebné množství materiálu, zaměřit požadovanou velikost sítí, a také provést instalaci, aniž byste poškodili okno nebo jeho rám. Montáž můžete provést například sponkovačkou, suchým zipem nebo s pomocí oboustranné lepící pásky.

Nevýhodou některých způsobů instalace je trvalý zásah do rámu okna, při kterém nemůžete síť jednoduše odstranit.

Protipylové sítě jako polotovar

Prodávají se v podobě výrobků, které představují balíček samotné sítě a pomůcek pro instalaci. Pylovou síť obvykle nasadíte na okno s pomocí samolepicí pásky se suchým zipem nebo s pomocí magnetů. Oba systémy umožňují odstranění sítě bez zanechání zbytků lepidla na okenním rámu.

Na druhou stranu mají tyto sítě svoje nevýhody, suchý zip se zkrátka časem opotřebí a magnety, zejména u dveří, vám nezaručí stoprocentní uzavření a ochranu dveří.

Také sítě v podobě polotovarů můžete zakoupit na internetu nebo v hobby marketech a opět se vyrábí z různých materiálů. Instalaci těchto sítí si provádíte sami, nicméně od výrobce dostanete v balíčku vše potřebné.

Protipylové sítě do oken na míru

Nejpohodlnější řešení, které je sice o něco dražší, ale sítě proti hmyzu a pylu pro vaše okna nebo dveře vyrobí odborná firma na míru.

Ta také většinou provede jejich instalaci. Nejčastěji se u výrobců setkáte s nabídkou sítí v pevném rámu, které jsou mezi zákazníky nejoblíbenější. Výrobci nabízí různé materiály a barevné možnosti provedení jak vnitřní síťoviny, tak rámů (plast, hliník, nerez).

Sítě můžete doplnit kartáčovým/štětinovým těsněním, zvolit zpevněné nerezové rohy nebo membránu z nanovláken.

Pevné sítě uchytíte na rám okna pomocí otočných, vsazených nebo pružinových úchytů.

Také u těchto sítí si dávejte pozor na správné zaměření, pokud budete sítě objednávat sami přes internet. Výroba sítě ve špatné velikosti se zbytečně prodraží, raději svěřte zaměření a instalaci odborné firmě.

Kromě sítí v pevném rámu můžete pro svá okna a dveře zvolit také provedení pantových otvíravých, rolovacích, posuvných nebo plisé sítí. Jejich zaměření a montáž doporučujeme vždy svěřit odborníkům. Více o jednotlivých typech sítí a pro jaká okna a dveře se hodí si přečtěte v našem článku: Sítě proti hmyzu do oken.

Praktické tipy na závěr

Manipulace: Nad výběrem správné sítě přemýšlejte už při výběru oken a dveří. Vliv na výběr má například zvolená stínící technika, různá omezení v rozměrech, způsobu uchycení nebo potřeba přístupu přes okno například ke květinám na venkovním parapetu.

Výhled: Na průhlednost přes síťku má kromě hustoty vliv také její barva. Tmavé nebo šedé výplně nabízí nejlepší průhled, naopak přes bílé sítě není tolik vidět.

Pylová ochrana: Žádný typ sítě nikdy nenahradí pylový filtr nebo lékařskou péči a neposkytne vám úplnou ochranu před pylovou alergií. Dle zvoleného materiálu, jeho hustoty a technologických parametrů zachytí sítě větší nebo menší část škodlivých částic a sníží riziko alergických reakcí.

V současnosti nejlepší ochranu proti pylu představují nanosítě, které využívají pro ochranu před pylem membránu z nanovláken.

Údržba: Všechny odnímatelné sítě doporučujeme na zimu schovat. Prodloužíte tím jejich životnost. Pevné sítě v rámu a posuvné sítě skladujte naležato. Zabráníte tak jejich deformaci. Sítě proti hmyzu a pylu je potřeba čas od času vysát a vysprchovat. Proto při výběru dbejte nejen na hustotu síťoviny, ale také na její pevnost a odolnost při manipulaci.

Zveřejněno: 31.5.2023

Další články