Články Zpět na všechny novinky

Jak si nafotit dům.

Jak si nafotit dům.

Znáte to. Postavili jste nový vysněný dům. Dočasné oplocení pozemku jste vyměnili za skutečný plot. Už opravdový. Dokonce jste stihli založit svůj první zelený trávník. A daří se mu. Terasa je dávno vybavená zahradním nábytkem. Tak kdy pozvete první hosty? A fotky – jako z časopisu – už máte? Ne?! Tak na co ještě čekáte?

Pořádek musí být. Ale ne přehnaně sterilní.

Přípravou na focení by měl být důsledný úklid okolí domu. Včetně těch drobností, které v běžném životě přehlédneme, ale na fotografiích nám budou určitě vadit. Boty do zahrady, zapomenutá sekačka na trávu nebo stále ještě neuskladněné pneumatiky. Prostě cokoli, co by nepůsobilo harmonicky. Naopak, lahev vína a dvě skleničky na stole terasy se mohou fotografii navodit pocit pohody.

Dom s hliníkovými oknami Slovakual

Detail, nebo celek?

Pokud chceme vyfotit celý dům (a to my chceme), musíme se od něj dostatečně vzdálit. Velká zahrada okolo domu by byla fajn, ale co dělat v případě, že už jsme přitisknutí k plotu, nebo ke stěně sousedního domu a v hledáčku fotoaparátu stále chybí půlka domu?

Při kompaktních digitálních fotoaparátech byste na tento problém neměli narazit.

V případě, že máte amatérskou nebo poloprofesionální zrcadlovku, pravděpodobně potřebujete objektiv se širším ohniskem, resp. s větším úhlem závěru. Pro focení architektury se doporučují objektivy s ohniskovou vzdáleností okolo 12 – 24 mm. Nemusíte takový objektiv jít hned kupovat, mnohé prodejní fototechniky objektivy půjčují.

Šikmá věž u vás doma.

Použití širokého ohniska dodá vašemu domu na fotografii větší dramatičnost. Při fotografování z pohledu však dochází ke zkreslení linií. Na pořízené fotografii se budou stěny nereálně sbíhat, budou rádoby nakloněné. V takovém případě je vhodné od domu odstoupit a fotit z takové výšky, jaká je v úrovni poloviny budovy. Pokud se jedná o bungalov nebo běžný jednopodlažní dům, neměl by to být problém. Pokud máte vícepodlažní dům, zkuste ho nafotit z okna sousedova domu, nebo si pomozte úpravou na počítači. Programy jako Zoner Photo Studio nebo Photoshop si s vyrovnáním nakloněných linií hravě poradí.

 

rovné línie a šikmé línie

Modrá hodinka.

Foťte za denního světla, ale ne proti slunci. Při focení krajiny je ideální takzvaná zlatá hodinka, pro fotografie architektury spíše modrá hodinka. Máme tím na mysli hodinu před východem slunce a hodinu po jeho západu. Obloha má v této době modrou barvu.

Při focení v modré hodince v domě rozsviťte všechna světla, rozsviťte i případné zahradní osvětlení. Umělé světelné zdroje se budou vhodně doplňovat s přirozeným světlem a fotografie budou působit exkluzivně.

SLovaktual dom odfotený počas modrej hodinky

Krásné fotografie můžete pořídit kdykoli během dne. V první řadě si začněte všímat, kdy a kam svítí slunce, kam a kdy dopadají stíny a jak odražené světlo z oken prosvítí fasádu nebo okolní stromy. Podstatné je, kdy a z kterého úhlu zahrady se vám váš dům nejvíce líbí.

Slovaktual dom počas dňa

Sledujte také pozadí vašeho domu. Souvislá modrá obloha bez jediného mraku je přeci jen trošku fádní. Pár obláčků při západu slunce dodá vaší fotografii více dynamiky a života.

A co když chcete být za každou cenu v záběru i vy?

Všimněte si, co se z daného úhlu odráží ve dveřích nebo v oknech. Není vhodné fotit vchodové dveře přímo a už vůbec ne s bleskem, protože v záběru bude vidět i odraz blesku i postavu fotografa – vás. Radši odstupte od dveří kousek stranou a přes hledáček zkontrolujte, zda se ve dveřích náhodou neodráží ještě něco (nebo někdo), co na fotografii nechcete mít.

 

Stabilizujte. Zacloňte. Zaostřete.

Při focení domu požadujeme, aby byl dům na fotografii zaostřený všude. V popředí i v pozadí proto musíme použít vysoké clonové číslo, doporučujeme minimálně F8.

To má ale následky. Aby fotoaparát získal při takovém větším zaclonění dostatek světla a dokázal na fotografii zobrazit všechny detaily stavby, potřebuje nechat otevřenou závěrku na delší čas. Pokud fotíte z ruky, snímek za těchto okolností pravděpodobně nebude ostrý.

Proto doporučuji použít pro dosáhnutí ostré fotografie stativ a s delším časem si už nemusíte lámat hlavu. Ale pozor! Stlačením spouště můžete nepatrně pohnout fotoaparátem na stativu. Ideální je proto použít samospoušť. Ta může oddálit expozici o 2, 5 nebo až 10 sekund. Namiřte, zaostřete, stiskněte spoušť, ustupte od fotoaparátu a počkejte si pár sekund na ostrý výsledek. Stojí to za to.

Pokud nemáte k dispozici stativ, zkuste se při focení zapřít například o plot, strom nebo zahradní domeček a při stlačení spouště zadržte dech. Můžete též položit fotoaparát na špalek, zahradní stůl nebo židli a fotit se samospouští.

ISO. Dobrý sluha, ale špatný pán.

Hodnota citlivosti ISO je většinou nastavovaná fotoaparátem automaticky v závislosti na nedostatku světla. Čím méně světla je k dispozici, tím je hodnota ISO vyšší a tím bude na fotografii více šumu. Focení statických objektivů se stativem a delším časem nám však umožňuje nezvyšovat zbytečně ISO a ponechat ji na minimální hodnotě. Zachováme tak maximální obrazovou kvalitu bez digitálního šumu. Kvalita fotografií je základ, bez kterého by byla vaše snaha o dokonale vytištěné fotky zbytečná. Hravě konkurovat těm z profesionálních tiskáren mohou i fotografie vytisknuté přímo doma.

Focení v interiéru

Při focení interiéru doporučuji fotit z malého podhledu (z výšky přibližně 1 m), interiér se díky tomu bude zdát větší a prostornější.

Nefoťte přímo proti oknům, interiér by působil tmavě. Pokud chcete mít v záběru i okna, použijte automatické nastavení fotoaparátu, kterého docílíte tak, že částečným stisknutím spustíte zaostření na místo v interiéru, aby okna nebyla v záběru. Držte stále spoušť do poloviny (aby fotoaparát udržel naměřené hodnoty) a naměřte fotoaparát proti oknům. Poté pomalu stlačte spoušť nadoraz.

Potěší nás, pokud nám vaše fotografie zašlete. Rádi je zveřejníme na naší stránce a ty nejpovedenější oceníme. Náš největší zájem vzbudí fotografie, na kterých jsou naše okna a dveře.

e-mail: marketing@slovaktual.sk
facebook: https://www.facebook.com/slovaktual.okna.dvere/

 

Zveřejněno: 8.4.2017

Další články