Články Zpět na všechny novinky

Harmonická terasa. Jak na ni?

Harmonická terasa. Jak na ni?

Přemýšlení o vybavení vlastní terasy může svádět k představě tradiční obdélníkové plochy s grilem a sezením. Charakter moderní terasy však v sobě ukrývá hlubší specifika, která rafinovaně povznesou architekturu vašeho exteriéru. Flexibilita jejího pojetí je opravdu široká. Jak však dosáhnout její harmonicé vizuální dokonalosti?

Pěkná a funkční terasa není lacinou záležitostí, proto přístup k její celkové koncepci vyžaduje důkladný návrh a promyšlení. Všechno se odvíjí od vašich požadavků,  prostorových možností a předpokládaných aktivit, které na terase plánujete provozovat.

Terasa zařízená interiérem

Zahradní architektura zaznamenala posun směrem k individualizaci venkovního prostoru, který se stává přirozeným rozšířením  interiéru, a proto do něj stále více pronikají prvky zabezpečující pohodlí a atmosféru domova.

Inspiraci pro vaši terasu tak klidně hledejte ve vašem obýváku či kuchyni. Její součástí mohou být robustní křesla, kompletní sedací sestavy, čalouněné otomany, zásuvková konzole či zajímavé osvětlení. Rozdíl oproti interiéru je pouze v tom, že jednotlivé prvky musí být schopné odolávat vlhku, slunečnímu záření a dalším povětrnostním vlivům. Je proto potřeba přihlédnout k použitému materiálu, obzvláště v případě nezastřešené terasy.

terasa slovaktual posuvné dvere

Zahradní nábytek se pro designéry stává výzvou, a proto stále častěji přicházejí na trh s netradičními pojetími.  Při navrhování a konečném ztvárnění si nekladou žádné meze, vaše terasa sa tak může pyšnit výjimečnými sety v podobe atypických pohovek či nekonvenčních dekorací.

Bezbariérový vstup

Abyste si svoji terasu a výhled do zahrady či okolní krajiny vychutnali co nejvíce, doporučujeme zvolit tak velká okna, jak jen je to možné. Získáte tak maximum denního světla v domácnosti během celého roku.

Posuvné dveře jsou ideální. Obzvláště pokud máte omezený prostor. Nemají totiž okenní křídla, která by se otevírala do prostoru, ale jednoduše křídla odsunete  do strany. Můžete tak získat až čtyři metry široký, úplně otevřený přechod na terasu.

Kromě velkého zasklenění je další výhodou dostatečně nízký práh, takže nepředstavuje takřka žádnou bariéru. A to ani pro dětský kočárek, invalidní vozík nebo lidi s omezenou pohyblivostí. Přechod z interiéru na terasu je tak velmi pohodlný. Vlastně oba prostory plynule spojíte tak, že si ani neuvědomíte, zda jste ještě uvnitř interiéru, nebo již venku na terase.

Slovaktual_Brusnicova_terasa

Nepodceňte podlahu

Podmínkám zahradní terasy by měla odpovídat i podlaha. Její výběr podřiďte kritériím jako je pevnost a odolnost, a zvolte takovou barevnost a meteriály, které navazují na fasádu, rámy oken a dveří i okolí domu.

Těmto požadavkům nejčastěji odpovídá dřevo nebo kámen. Klidně se však nechte okouzlit současnými trendy materiály, jako keramická dlažba či kompozitní desky dokonale napodobující vzhled dřeva. Díky široké nabídce vzorů v pestré škále dřevin od domácích až po exotické a jejich rozmanitým barevným variantám si můžete se vzhledem vaší terasy pohrávat. Mají podobu klasických palubovek a jsou usazené na hliníkové konstrukci. Během léta se nepřehřívají a odolávají vlhkosti, proto bude jejich údržba takřka bezstarostná.

terasa slovaktual

Zeleň jako hlavní dekorace

Při návrhu vaší nové terasy dbejte na to, aby zapadla do prostoru zahradního exteriéru. Do konceptu zahrady vám ji pomůže integrovat záhon v květináči či dřevěných nebo kovových bedněních. Doporučuje se kombinovat různé růstové formy, a to například kompaktní zakrslejší rostliny se vzdušnými trávami a hustě olistěnými trvalkami, které zabezpečí dokonalý vizuální přechod s trávníkem. Pokud si zařizujete terasu bytu, takovýto koncept trávník plnohodnotně zastoupí a vy si budete užívat relax uprostřed zeleně.

Tradičním dispozičním řešením obdélníkové terasy je výsadba po celém jejím obvodě. Opticky sice daný prostor zmenší, zato ho pěkně sjednotí a vytvoří okolo něj nádherný organický lem. Nemusí přitom jít o pestrobarevné záhony; různě tvarované nekvetoucí rostliny poskytnou terase potřebnou atraktivitu. Barevnou monotónnost vyvažte prostřednictvím akcentů na potahové látce sedacího nábytku či pomocí zajímavých květináčů a doplňků.

terasa Slovaktual referencia

Celoroční exteriérový společník

Styl vaší oáze oddychu dáte i vytvořením terasy s absencí zeleně. S příchodem letního počasí si na terase domu rádi vychutnáte odpočinek či posezení s rodinou a přáteli. Vybavte ji proto pragmaticky a využijte naplno její potenciál. Lehce se změní na soukromé fitness nebo spa, ale zároveň bude skvělým osvěžením home officu, když na ni přesunete vaši kancelář.

Synonymem příjemných chvil strávených na zahradě domu je rovněž grilovaní a příprava pokrmů. Nemělo by tu proto chybět vybavení, které z vaší terasy udělá letní kuchyni. Koupí správného grilu to ale nekončí. Ať už se rozhodnete pro plynový, elektrický nebo gril na uhlí, věnujte pozornost i jeho umístění, péči a příslušenství, aby se vaše terasa stala oblíbeným místem pro společné sešlosti po celý rok.

Pro možnost využití terasy během celého roku se jako skvělá volba jeví její zastřešení. Střecha vymezí hranice terasy bez složitých stavebních úkonů a umožní trávit čas v jejím prostoru i za nepříznivého počasí.

Pergola Espacio s bočnými clonami a okná a HST SLovaktual

Pokud se v blízkosti nachází soukromý bazén, máte o pravou dovolenkovou atmosféru postaráno. Terasa bude vaším nenahraditelným společníkem během nejrůznějších aktivit a zárukou těch nejpříjemnějších zážitků.

Vyberte si posuvné dveře

Zveřejněno: 14.11.2021

Další články