Články Zpět na všechny novinky

Pravidelná jarní údržba oken se vyplatí

Pravidelná jarní údržba oken se vyplatí

Naše okna a dveře jsou snadno čistitelné a vyžadují jen minimální údržbu. Přece jen se jim alespoň jednou ročně třeba věnovat. Vhodným obdobím pro péči o okna je jaro.

Časový interval samozřejmě závisí na tom, jak často jsou okna otevíraná a jakému prostředí a povětrnostním vlivům jsou vystaveny. Ve většině případů je roční interval postačující.

 

mladá žena umýva okná Slovakual

1. Čištění povrchů plastových oken a dveří

Pravidelným čištěním udržíte povrch oken nejen dlouho hezký, ale můžete předejít tvorbě těžko odstranitelných nečistot.

Povrch okenních profilů rámu i křídla zbavte prachových částic. Použijte metličku s jemnými štětinami nebo štětec.

Hladkou stranou houbičky navlhčené ve vlažné nebo teplé vodě omyjte povrch rámu a křídla okna.
POZOR: Používejte pouze měkké čisticí hadry a houbičky. Nepoužívejte horkou vodu, obzvláště ne v zimě, při velmi nízké venkovní teplotě.

handry a čistiace prostriedky na okná a žalúzie

V případě silnějšího znečištění a na odstranění mastnot můžete použít mýdlový roztok nebo běžný mycí prostředek na nádobí (Jar, Pur). Následně profil omyjte čistou vlažnou vodou.

POZOR: Nikdy nepoužívejte čisticí tekutý písek, resp. jiné abrazivní čističe, které by mohly poškrábat a narušit povrch profilu. Nepoužívejte ani čističe obsahující agresivní látky, jako např. alkohol, benzín nebo ředidla.

Čističe obsahující líh rozhodně nepoužívejte při laminovaných plastových oknech (dekor dřeva). Pokud si nejste jisti, vyzkoušejte čisticí prostředek nejdříve na malé a méně viditelné části rámu okna.

Extra rada:

Roční interval péče o povrch oken je třeba zkrátit, pokud jsou vaše okna vystaveny agresivnějším zdrojem znečištění (např. Pole s řepky, stanice železnice, těžba nerostných surovin, letiště apod.).

Částečky nečistot (pyl, prach, popel, ubrousky z brzdění vlaků při železnicích, výměšky hmyzu, letecké spaliny ….) Se usazují nejvíce na horizontálních plochách oken. Velmi agresivní je pyl břízy a řepky.

Plastové okná pri poli repky olejky

Dešťová voda stékající po skle nese sebou další částečky nečistot a extrahuje z nich rozpustitelné látky těchto kontaminantů.

Agresivní roztok pak migruje do profilu, povrch se stává drsný, mění se jeho absorpční a reflexní vlastnosti. Sluneční světlo následně zapeče zbytky rozpouštědel kontaminantů do profilu a čištění může být náročnější.

Častějším čištěním, např. během pylové sezóny, dokážete znečištění a zažloutnutí předejít. V případě, že jste čištění v exponovaných lokalitách zanedbali, vyzkoušejte intenzivní čistič na plastová okna FENOSOL 20, nebo kontaktujte našeho prodejce pro konzultaci.

 

Jak na mytí oken bez šmouh?

2. Čištění povrchů hliníkových oken a dveří

Hliníková okna a dveře vyrábíme na přání zákazníka s povrchem ve speciální HWR práškové úpravě nebo s eloxovaným povrchem. V případě laminovaných hliníkových oken se řiďte pokyny pro čištění plastových dekorovaných oken.

Povrchy s práškovým lakováním HWR

Při čištění hliníkových povrchů platí tyto zásady:

  • povrch zbavte prachových částic, použijte metličku s jemnými štětinami
  • na běžné čištění hliníkových oken a dveří používejte měkké houbičky a hadry nebo průmyslovou vatu a vodu, do které můžete přidat neutrální čisticí prostředek (pH mezi 6 a 8).
  • jelenicí na čištění skla odstraňte šmouhy po mytí
  • mastné skvrny, saze, zbytky lepidla nebo silikonového kaučuku lze odstranit testovacím benzínem bez aromatů nebo isopropylalkoholem (IPA).

Při čištění nikdy nepoužívejte drsné houbičky, čisticí tekuté písky neboť abrazivní krémy. Povrch hliníkových profilů s práškovým lakováním mohou poškodit rozpouštědla, které obsahují estery, ketony, vícemocné alkoholy, aromatické sloučeniny, glykolether nebo halogenové uhlovodíky. Vyhněte se proto čistícím prostředkem s neznámým složením.

Čisticí prostředky mohou mít teplotu maximálně 25 ° C.

Dbejte na to, aby ani povrch čištěných hliníkových profilů nepřekročil 25 ° C. Nepoužívejte ani žádné parní čističe.

Eloxované povrchy

Hliníková okna s eloxovaným povrchem chraňte ve stavební fázi před vápnem a stříkající maltou. K čištění používejte pH neutrální čisticí prostředky (mezi 6 a 8), ideálně ty, které jsou přímo určeny pro eloxované povrchy.

3. Čištění odvodňovacích drážek

Pro správné odvádění dešťové a kondenzované vody je třeba vyčistit prostor mezi rámem a křídlem okna a zejména zprůchodnit zanesené odvodňovací drážky.

Nečistoty z odvodňovacích kanálků můžete vysát vysavačem nebo jejich zprůchodnit pevným drátem.

Následně propláchněte kanálky trochou vody, abyste měli jistotu, že voda plynule odtéká.

4. Péče o těsnění oken

V našich oknech najdete extrudované PCE a navlečené na niť těsnění s vysokou pružností a odolné vůči stárnutí. 1x ročně je však třeba všechny gumové těsnění po celém obvodu křídla okna umýt saponátem a natřít silikonovým olejem. Zajistíte tak dlouhou životnost a funkčnost těsnících částí.

V případě, že těsnění ve vašich oknech je už příliš staré, poškozené nebo vytržené, kontaktujte našeho nejbližšího smluvního prodejce, který zajistí pozáruční servis a výměnu těsnění.

5. Údržba kování

Aby byla zachována funkčnost kování pro okna a balkonové dveře, jsou potřeba nejméně jednou ročně tyto úkony:

Pravidelně kontrolujte opotřebení částí kování, které mají bezpečnostní charakter.

Všechny pohyblivé části a uzavírací místa kování je nutno promazat.

  • Uzávěry a uzavírací čepy namažte technickou vazelínou.
  • Do všech vodících drážek kápněte pár kapek oleje a několikrát otočte klikou do jednotlivých poloh dokud se mazivo nerozšíří.

mayanie a olejovanie kovania

POZOR: Používejte pouze mazivo neobsahující kyseliny nebo pryskyřici, abyste nenarušili ochranu proti korozi.

Při realizaci omítek, opravě vnitřního ostění nebo jakýchkoliv stavebních pracích nesmí v žádném případě dojít ke znečištění nebo zanesení komponentů kování omítkovinou, maltou apod.

Respektováním výše uvedených rad můžete prodloužit životnost a funkčnost vašich oken nebo dveří.

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 2.4.2020

Další články