Články Zpět na všechny novinky

Panikové dveře zajistí rychlý a bezpečný únik z budovy.

Panikové dveře zajistí rychlý a bezpečný únik z budovy.

Panika může vzniknout kdekoli a nečekaně. A může se velmi rychle šířit. V ohrožení života přestanou lidé reagovat s rozvahou a pokouší se za každou cenu utéct do bezpečí. Představte si, že takto reagují desítky, možná stovky lidí najednou. Navíc ve veřejném prostoru, který příliš neznají, jako je třeba  obchodní centrum. Představte si, že v takovém chaosu narazíte na zamknuté dveře a řítící dav lidí vás na ty dveře natlačí…

Panika vo verejnej budove

Jak fungují panikové dveře?

Kování panikových dveří je speciálně navržené tak, aby je i osoby ve stresu dokázaly intuitivně otevřít z vnitřní strany tlakem ruky nebo těla na panikovou hrazdu. A to i v případě, že jsou dveře zamčené. Samozřejmě bez nutnosti použít klíč nebo jiný předmět.

Slovaktual panikové dvere

Kde všude narazíte na panikové dveře?

Hlavní funkcí dveří s panikovým kováním je teda umožnit ohroženým osobám rychlý a bezpečný únik z budovy. Používají se na únikových východech ve veřejných budovách, kde se soustředí větší množství lidí a kde je předpoklad vzniku paniky, pokud dojde k jakémukoli ohrožení. Jde například o obchodní centra, supermarkety, firmy, kina, školy, nemocnice, hotely a podobně. V obchodních centrech si takových dveří můžete všimnout obvykle hned vedle otočných dveří. Tyto dveře se vždy otvírají ve směru úniku.

 

Jaké jsou požadavky na panikové kování?

Při návrhu dveří pro únikové cesty rozlišujeme dva druhy prostorů.

  • V neveřejných prostorech se pohybují lidé, kteří je obvykle důvěrně znají. Stačí proto použít nouzový východový uzávěr ovládaný kličkou. V tomto případě se řídíme normou STN EN 179.
  • Ve veřejných prostorách, kde se pohybuje velké množství lidí, je vyšší pravděpodobnost vzniku panické situace. Na únikové cestě je už nutné použít panikové východové uzávěry. Ty jsou ovládané horizontálním držadlem, tzv. hrazdou. To je norma STN EN 1125.

Slovaktual hrazda na panikové dvere

U nás ve Slovaktualu si můžete vybrat dveře jednokřídlé nebo dvoukřídlé, s kličkou nebo s hrazdou… Dokonce i s elektronickým vrátným. Víc podrobností pro váš konkrétní projekt vám rádi poskytneme v naší síti smluvních prodejců nebo přímo v Pravenci.

Nezapomeňte na to, že nouzové východy musí být vždy řádně označené a snadno rozpoznatelné. A samozřejmě nepřetržitě průchodné a použitelné.

Více tipů na blogu

Zveřejněno: 8.3.2017

Další články