Články Zpět na všechny novinky

Čištění žaluzií – 5 praktických způsobů, jak si to ulehčit

Čištění žaluzií – 5 praktických způsobů, jak si to ulehčit

Stává se vám, že si s čištěním žaluzií nevíte rady? Že vám to zabere hodiny času bez výsledku, jaký byste čekali? Nejste jediní, a proto jsme se rozhodli vám ukázat pár pomůcek. Přečtěte si, jak si několika šikovnými tipy zjednodušit tuto namáhavou činnost.

V domácnostech se setkáme s různými druhy žaluzií a rolet. Přes horizontální hliníkové a dřevěné až po vertikální látkové. Prach a špína se samozřejmě nevyhýbá ani oknům a jejich doplňkům. A každá žena, která se o čistotu žaluzií snaží, ví, že to je občas boj.

Čistenie žalúzií handričkou

0. Zeptejte se výrobce

Je třeba myslet na to, že kolik druhů žaluzií, tolik správných možností údržby existuje. Některé z nich nesnesou vodu vůbec, jiné můžete klidně i osprchovat. V první řadě se již při koupi informujte, jak se o ně starat tak, abyste je při čištění nepoškodili. Z tohoto pohledu považujeme pokyny a návod od výrobce za nultý bod péče.

1. Vysávejte šetrně s nástavcem

Osvědčená pomoc na zbavení se prachu ze žaluzií je vysavač. Dejte si však pozor na to, abyste ho nastavili na nízký výkon. Na to, abyste lamely nepoškrábali, vám poslouží nástavec na čalouněný nábytek. Vysávání vám pomůže s odstraněním hrubých nečistot, ale nezbaví vás jejich mastnoty či skvrn.

2. Praktické držáky s prachovkou

Čištění každé lamely zvlášť pomocí vlhkého hadříku dá pořádně zabrat. Pokud se rozhodnete lamely setřít shora dolů, když jsou zatažené, nemusíte ani tak dostat skvělý výsledek. Prach či špínu nesetře ze všech částí lamel.

Pomůckou pro vás bude čistič žaluzií ve formě prachovky, který setře špínu na dvou lamelách současně. Je praktický kvůli svému tvaru, který se dokáže přizpůsobit pohybu ruky. Je vhodný pro čištění suchým i mokrým způsobe, i na všechny druhy materiálů stínění. Mikrovlákno jemně a spolehlivě odstraňuje nečistoty a je možné ho z držáku stáhnout a vyprat. Můžete se poohlédnout i po stěrkách, které dokážou vyčistit tři lamely nebo šest lamel naráz.

Umývanie žalúzií

3. Na látkové žaluzie koupel

U vertikálních látkových žaluzií je sprchování nebo koupání povoleno. Postupujte tak, že do vany s vlažnou vodou přidejte jemný prací prostředek a žaluzie ve vodě jemně, tedy bez ždímání a drhnutí, vyperte. Když budou čisté, osprchujte je ještě vlažným proudem vody a nechte je volně vyschnout.

Vodní lázeň ve vaně nemusí být prospěšná pro hliníkové žaluzie. Proud vody je může poškodit a při zaschnutí na nich zůstanou šmouhy. Na hliník spíše pomůže následující metoda, kterou vám poskytnou odborníci.

 

4. Slyšeli jste už o ultrazvukových čističkách?

Pokud jste ještě o ultrazvuku jako o čistící metodě neslyšeli, není se čemu divit. Není to velmi známé. Podstatou je, že se ve vodě s čistícím roztokem vlivem vysokofrekvenční energie vytvoří podtlak a přetlak. Podtlak způsobí bublinky, které uvolní nečistoty usazené na předmětech. V porovnání s ručním proplachováním je to rychlejší a žaluzie zůstanou ve výsledku čistší.

Ultrazvuk se používá k čištění zdravotnických přístrojů, strojírenských dílů, ve zlatnictví, optice a v mnoha jiných odvětvích. Je to výborná metoda na oživení látkových či hliníkových žaluzií, ale dělají ji pouze specializované firmy.

5. Pomoc od profesionálů je někdy vítaná

Pokud se vám nechce s čištěním zabývat nebo na to nemáte čas, využijte služby úklidové společnosti. Poradí si s různými materiály a udělají to rychle. Za vyčištění žaluzií zaplatíte přibližně od 0,50 eur do 1 eura/m2. Občas je však pomoc zvenčí více než užitečná. Když už budete mít kvalitní stínící techniku, bola by na škodu nestarat se o ní tak, jak se patří.

Zveřejněno: 25.10.2016

Další články